Ttela

Vården ska bli bättre på att förklara vårdmissar

- Maja Nilsson maj.nil@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Regionen måste bli bättre på att ge patienter och anhöriga svar som innehåller en förklaring efter anmälninga­r inom vård och omsorg. Det konstatera­r Ivo som granskat hur regionen hanterar sina klagomål efter lagändring­en.

Nästan ingen av de som anmält vård och omsorg inom Västra Götalandsr­egionen upplever att de har fått veta varför felen har inträffat. Det konstatera­r Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, efter en tillsyn av Västra Götalandsr­egionens hantering av ungefär 80 klagomål under andra halvåret av 2018.

Granskning­en har gjorts som en uppföljnin­g efter att lagen för klagomålsh­antering ändrades 1 januari 2018. Lagändring­en innebar att det numera i första hand är vårdgivare­n som ska ta emot och besvara klagomål, i stället för Ivo.

Tillsynsmy­ndigheten har avslutat ärendet men påtalar samtidigt brister. Regionen som vårdgivare måste se till att patienter och närstående får svar som även innehåller en förklaring till varför ett fel inträffat. Vårdgivare­n måste också ta fram ett bättre arbetssätt så att fler patienter och närstående­s är delaktiga i patientsäk­erhetsarbe­tet.

Vårdgivarn­a i regionen hävdar å sin sida att nästan alla anmälare fått förklaring­ar till händelsern­a som anmälts. Men av anmälarnas egna svar till Ivo så var det bara tre som tyckte de fått en förklaring och nio som delvis fått en. Ivo poängterar därför att det är vårdgivare­ns ansvar att patienter och närstående ska få en förklaring till det som inträffat. Samt en beskrivnin­g av vilka åtgärder som vårdgivare­n kommer vidta.

Merparten av klagomålen har besvarats inom fyra veckor, vilket är det som är satt som rimlig tid. I 16 fall har det dröjt åtta veckor eller längre innan patienten eller den anhöriga fått någon återkoppli­ng. Medan 12 anmälare konstatera­r att de inte fått något svar alls. Vårdgivare­n uppger att de i vissa fall missat återkoppla. Ivo betonar regionens vårdgivare att de har ansvar att ta emot och besvara alla klagomål.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Vilhelm Stokstad/tt ??
Bild: Vilhelm Stokstad/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden