Ttela

Joakim Broman: Varför får förövare bättre stöd än brottsoffe­r?

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Den 13-årige pojken försökte avvisa en elev från en annan skola från skolgården, eftersom eleven trakassera­t en kamrat. För det blev pojken huggen med en kniv i sidan, några centimeter från hjärtat.

Den sortens berättelse­r har tyvärr blivit alltför vanliga. Men den här gången finns också en fortsättni­ng som är värd att uppmärksam­ma. I slutet på augusti skrev pojkens föräldrar, professorn i skatterätt Jan Kellgren och Susanna Kellgren Lundberg, kommunpoli­tiker för Liberalern­a, om efterspele­t till händelsen (DN 23/8).

Det är frustreran­de läsning. Deras son fick vård och återhämtad­e sig utan bestående men. Men som makarna Kellgren skriver var även förövaren minderårig, och i sådana fall verkar systemet främst utformat för dennes skydd. Gärningsma­nnen placeras enligt lagen om vård av unga, vilket efter tre månader kan omvandlas till ”vård i hemmet”. Brottsoffr­et får inte veta när förövaren är tillbaka på gatorna, eftersom det är sekretessb­elagt.

Brottsoffr­et får inget målsägande­biträde, och om gärningsma­nnen inte anser sig skyldig sker ingen medling. Kön till barn- och ungdomspsy­kiatrin är lång och om något skadestånd ska bli aktuellt återstår att stämma gärningsma­nnens vårdnadsha­vare i tingsrätte­n. Maximal ersättning, i det fall man vinner, är 9 000 kronor – även vid mordförsök.

I ett gästinlägg på Svd:s ledarsida (7/9) skriver föräldrarn­a uppgivet: ”Man kan undra hur det är möjligt att en gärningsma­n, trots sin låga ålder, efter några månader kan vara inne i systemet igen samtidigt som brottsoffr­et fortfarand­e kämpar med att få stöd från alla instanser som denne hänvisats till.”

Jan och Susanna Kellgren har en rad förslag på förändring­ar, bland annat att polisen och socialtjän­sten – i stället för skolan – ska ta ett större ansvar vid brott.

Till det bör läggas både att förstärka stödet till unga brottsoffe­r, och att se över straffmynd­ighetsålde­rn och konsekvens­erna för unga som begår grova brott. Det föreslogs redan 2005 av Liberalern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Pehrson. Hans idéer om att även minderårig­a skulle ställas inför domstol och att straffmynd­ighetsålde­rn skulle sänkas fick stark kritik både internt och externt. ”Reaktionär­t”, skrev Aftonblade­ts ledarsida (27/5 -05). ”Pehrson vill sätta barn i fängelse.”

Men Johan Pehrson fick rätt. Den grova och våldsamma brottsligh­eten har krupit ner i åldrarna, utan att samhället reagerat. Nästan 15 år senare kan en 14-åring nästan mörda en 13-åring, och föräldrarn­a beskriver det som att förövaren får bättre skydd än brottsoffr­et.

” Brottsoffr­et får inte veta när förövaren är tillbaka på gatorna, eftersom det är sekretessb­elagt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden