Ttela

Klassisk kontorsbyg­gnad till salu

- Maria Johansson maria.johansson@ttela.se

Nyheter: Holmens bruks gamla kontorsbyg­gnad ligger ute för försäljnin­g. Förfallen och gravt vandaliser­ad – förhoppnin­gen är att hitta någon som vill ta vara på byggnadens potential.

Förfall och vandaliser­ing – det fick kommunen på försäljnin­gstankar redan för ett år sedan. Nu står det klart och Holmens gamla kontor i Vargön ligger i skrivande stund ute för försäljnin­g.

Kontorsbyg­gnaden som en gång tillhörde Holmens bruk bär på en stolt historia av industriel­l verksamhet som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Men de senaste åren har byggnaden stått tom. Naturen tar över och vandaler förstör.

– Den största anledninge­n är att det är så väldigt mycket skadegörel­se. Vi har ingen verksamhet där nu. Huset står och förfaller, sa fastighets­chefen Carl-gustav Bergenholt­z i en tidigare intervju med TTELA.

De senaste nio åren har Vänersborg­s kommun ägt fastighete­n i Vargön. Nu ligger en preliminär avstycknin­g av fastighete­n, på omkring 3 500 kvadratmet­er, ute för försäljnin­g och utgångspri­set är 1 750 000 kronor.

– Det kan tyckas vara ett lågt pris, men det är en stram detaljplan som styr vad som får göras och inte. Det är till exempel inte fritt fram att starta vilken typ av verksamhet som helst utan det måste vara någon form av kontorsver­ksamhet med industriel­l inriktning, säger Therese Persson.

Kommunen har under tiden som fastighete­n varit i deras ägor försökt hålla vandalerna borta från kontorsbyg­gnaden – men de har tagit sig in ändå. Krossade fönster, insparkade dörrar och sönderslag­na väggar med olämpliga formulerin­gar och klottermot­iv.

– Det syns tydligt på bilderna att personerna som förstört byggnaden invändigt har härjat fritt och det hjälper inte att närmaste bebyggelse är en ganska bra bit bort, säger Therese Persson.

Från och med 1860-talets slut fanns Holmens bruk och dess verksamhet på industriom­rådet i Vargön. Likt många andra industriko­mplex förändras tiderna och 2008 lades verksamhet­en ner. Majoritete­n av byggnadern­a revs och det enda som blev kvar är kontorsbyg­gnaden på cirka 1 305 kvadratmet­er och den så kallade vargporten som båda är tidstypisk­a för brukets storhetsti­d.

– Kommunen köpte fastighete­n 2010. Kontorsbyg­gnaden och den gamla fabrikspor­ten är delar av Holmens stolthet och har bevarandes­kydd. Det vill säga att de inte får rivas, förstöras eller ändras till utseendet och det framgår tydligt i detaljplan­en, säger fastighets­mäklaren Therese Persson.

Förhoppnin­gen är att hitta en köpare som vill bevara kontorsbyg­gnaden och ge den ett uppsving.

– Köparen måste förstå att det här är ett stort projekt med renovering, riktlinjer i detaljplan­en och allt vad det innebär. Jag ska ge alla förutsättn­ingar för att man vet vad man eventuellt lägger bud på. Både jag och kommunen som är uppdragsgi­vare hoppas på att hitta någon som ser byggnadens potential.

Den preliminär­a fastighete­n är i dagsläget en del av ”Rånnum 6:38” som har en markareal på 840 014 kvadratmet­er. Inför försäljnin­gen av kontorsbyg­gnaden och porten avstyckas ”Rånnum 6:38” och det resulterar i en ny fastighet, den som nu är till salu. Annonsen lades ut och redan efter ett par dagar fanns det ett 20-tal intressent­er som hörde av sig till Therese Persson.

– Den här fastighete­n sticker ut så till vida att den riktar sig till både privatpers­oner och företag. Jag jobbar vanligtvis med företag och här är det en väldig bredd på intressent­erna, vilket gör det till en utmaning och det är sådana här projekt som jag tycker är roligt.

 ??  ??
 ?? Bild: Marcus Eliasson, U-town Media ?? Holmens gamla huvudkonto­r i Vargön förfaller och ligger nu ute för försäljnin­g. ”Köparen måste förstå att det här är ett stort projekt”, säger fastighets­mäklaren Therese Persson.
Bild: Marcus Eliasson, U-town Media Holmens gamla huvudkonto­r i Vargön förfaller och ligger nu ute för försäljnin­g. ”Köparen måste förstå att det här är ett stort projekt”, säger fastighets­mäklaren Therese Persson.
 ??  ?? Byggnaden består av tre våningar och är cirka 1 305 kvadratmet­er stor.
Byggnaden består av tre våningar och är cirka 1 305 kvadratmet­er stor.
 ??  ?? Diverse skadegörel­ser har genomförts av personer som hemsökt byggnaden.
Diverse skadegörel­ser har genomförts av personer som hemsökt byggnaden.
 ??  ?? Den senaste tiden har kontorsbyg­gnaden fått utstå omfattande vandaliser­ing och majoritete­n av väggarna har klottrats på.
Den senaste tiden har kontorsbyg­gnaden fått utstå omfattande vandaliser­ing och majoritete­n av väggarna har klottrats på.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden