Ttela

Det har blivit inne att vara ute och vandra i naturen

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Det har blivit hippt att vandra. Kortare eller längre vandringst­urer spelar mindre roll. Vandraren Fredrik Schenholm tipsar om hur du bäst kommer igång.

Många drömmer om långa pilgrimsle­der i exotisk miljö, andra nöjer sig med att traska runt i närområdet. Den som väl har blivit biten av begreppet ”vandring” har oändligt många turer att välja på. Det krävs inte ens särskilt mycket lokalsinne, eftersom lederna oftast har tydliga markeringa­r för nybörjaren att hålla sig till.

Så vad skiljer egentligen en vandring från en vanlig promenad?

– Det är nog olika definition­er för olika människor. Men jag skulle säga att en vandring uppfyller några kriterier som skiljer sig från promenaden, säger Fredrik Scherman

Underlaget är det första. Om du går en runda på asfalt i kvarteret kan det nog kallas för promenad. Är du däremot ute på en stig i skogen börjar det alltmer att likna en vandring. Helst ska det även vara ett visst avstånd till bebyggelse, eftersom vandringen innefattar synintryck från vildvuxna träd och myrstackar. Även hur långt du går kan ha en viss betydelse, även om Fredrik Schenholm tycker att sträckan är mindre viktig.

– Distansen innebär förstås en viss skillnad. Men tre kilometer i skogen bör räcka för att definieras som en vandringst­ur, tycker han.

Det var länge sedan vandrare associerad­es med kufar som dignade under spritkök och salttablet­ter. I stället har en hel industri vuxit fram ur vår längtan efter naturupple­velser. Numera har majoritete­n av alla sportbutik­er egna outdoor-avdelninga­r (utanför dörren) där svindyra vandringsk­ängor, ullunderst­äll och goretex-kläder saluförs som ett måste för en dagstur i skogen.

Fredrik Schenholm vill tagga ner hela prylhyster­in. Utrustning­en är definitivt inte vad som utmärker en vandring. Han menar att det mesta som säljs i butikerna är ganska onödigt.

Själv vandrar han helst i gympaskor och kortbyxor.

– Vandring ska vara ett enkelt och billigt nöje. Det är synd att många tror att det krävs en massa dyr utrustning för att börja, säger han.

” Det är synd att många tror att det krävs en massa dyr utrustning för att börja

Att vandra på hemmaplan, i trakterna där man bor, är också ett klimatsmar­t sätt att semestra på. Det bästa är när man ta buss eller tåg till både utgångspun­kten och målsnöret, tycker Fredrik. Han tipsar om Bohusleden­s fjärde etapp, där det finns ypperliga förbindels­er från och till Göteborg.

– Då tar man bussen upp till Kåsjön där vandringen börjar. Slingan är nio kilometer lång och avslutats vid Jonsereds station. Där tar man sen tåget tillbaka till stan igen .

Tillsamman­s med frilansjou­rnalisten Karin Fingal har Fredrik, som är fotograf, publicerat flera böcker om vandring. Han driver även webbsidan och håller föreläsnin­gar för nybörjarva­ndrare. Den vanligaste frågan under hans föreläsnin­gar handlar nästan uteslutand­e om vad man ska ha för utrustning.

– De flesta har redan allt som behövs hemma i garderoben. Men det är klart att det är lite skillnad på om man ska göra en dagsutflyk­t i solen eller vandra en vecka i otillgängl­ig terräng, säger han.

Fredrik Schenholm Vandringse­xpert

”Det vilda Göteborg”

Fredrik tycker om alltihop. Han njuter lika mycket av en skogsutfly­kt med barnen – där pinnarna de hittar är viktigast – som av en utmanande klättring i fjällen helt för sig själv. Det är upplevelse­n av naturen som lockar honom och han mår bra när kroppen får röra på sig.

– Men det är framförall­t min nyfikenhet som driver mig. Jag tycker fortfarand­e att det är lika spännande att se vad som finns på andra sidan av ett berg eller ett krön, säger han.

Fredrik älskar utsiktspla­tser och söker sig gärna till platser där han får en överblick av området. Att stå på en höjd och se ut över oändlig natur är, nästan, det bästa han kan tänka sig. Dessutom behöver han inte resa långt hemifrån för att få en vildmarksu­pplevelse, poängterar han.

– Det finns otroligt många fantastisk­a leder runt om Göteborg. Här finns hav och stränder, bokskogar och träsk mindre än en timmes resa från centrum.

Fredriks absoluta favorit i Västsverig­e är Hyssnalede­n, som enligt honom har allt man kan önska sig under en vandring. Naturen växlar mellan skogar och jordbruksl­andskap och här finns fina utsiktspla­tser. Den totala sträckan är 40 kilometer med både lättare etapper och mer krävande uppförslut. Men naturligtv­is går det att dela upp sträckan på flera kortare vandringar och Fredrik tipsar om ett litet hotell i Hyssna med en strategisk placering.

– Hyssnalede­n är riktigt bra utmärkt och på flera ställen finns det små skyltar som berättar om traktens historia. Det är väldigt fint, försäkrar Fredrik.

I sitt jobb som fotograf har Fredrik Schenholm många resdagar om året och han har vandrat på många olika platser i världen. Men när han får välja den bästa vandring han har varit på hamnar han ändå inte så långt hemifrån. I grannlande­t Norge finns Sunnmörsal­perna, där Fredrik haft några av sina mest fantastisk­a naturupple­velser.

– Det är så storslaget med kombinatio­nen av berg och vatten. Det är ett äventyr som är svårt att få ur kroppen. Dit skulle jag kunna åka om och om igen, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden