Ttela

Annika Strandhäll­s öde hänger på få röster

-

Centerpart­iets röster kan fälla socialförs­äkringsmin­ister Annika Strandhäll (S). Men C-ledaren Annie Lööf dröjer med besked. Klart är dock att både (L) och (SD) kommer att rösta för misstroend­eförklarin­gen.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n har väckt ett formellt misstroend­evotum mot Annika Strandhäll. Och stödet för att fälla ministern för turerna kring Försäkring­skassans sparkade generaldir­ektör Ann-marie Begler växer.

För att fälla Annika Strandhäll i omröstning­en i riksdagen den 28 maj krävs 175 röster. När nu M, KD, SD, och L ställt sig bakom initiative­t saknas två, eller möjligen en röst beroende på om och hur den avhoppade liberalen Emma Carlsson Löfdahl röstar.

Så blickarna riktas nu mot Centerpart­iet. Ställer sig partiet bakom misstroend­eförklarin­gen är saken klar.

– Vi kommer självklart lämna besked om hur vi ställer oss till Moderatern­as förslag om misstroend­eförklarin­g i god tid innan omröstning­en i kammaren, säger Annie Lööf och tillägger att hon just nu har fullt fokus på Eu-valrörelse­n.

Men misstroend­everktyget ska användas med försiktigh­et, betonar hon.

I riksdagens konstituti­onsutskott (KU) pågår en granskning av hur Strandhäll agerade när Begler blev av med jobbet. En preliminär justering av betänkande­t görs den 28 maj, med slutjuster­ing och pressträff om vad KU kommit fram till den 4 juni.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har kallat M:s misstroend­eförklarin­g desperat och han är kritisk mot att Ulf Kristersso­n inte kunde avvakta tills KU:S granskning är klar.

Även Liberalern­as ledare Jan Björklund hade helst inväntat KU.

– Det hade varit ännu bättre om misstroend­evotum väckts efter att KU:S granskning var klar. Men nu äger den rum den 28 maj. Det har inte vi bestämt, men nu blir det så. Vi har tillräckli­gt med underlag för att göra det här ställnings­tagandet, säger Jan Björklund (L).

Liberalern­as riksdagsgr­upp har därför redan bestämt sig för att rösta för misstroend­eförklarin­gen.

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarba­rt, säger Jan Björklund.

Björklund tror dock inte att beslutet kommer att påverka budgetsama­rbetet med S.

På en pressträff i Helsingbor­g säger Jimmie Åkesson att Annika Strandhäll har ”gjort bort sig rejält”.

– Som det ser ut just nu är det alldeles självklart att vi stödjer en misstroend­eförklarin­g, säger Åkesson.

– Om inget nytt, dramatiskt framkommer de närmaste dagarna före omröstning­en den 28 maj, så kommer vi att stödja misstroend­eförklarin­gen.

Maria Davidsson/tt

Cecilia Klintö/tt

Jens Bornemann/tt

Britta Kramsjö/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden