Ttela

Domstolen: Assange bröt mot villkoren

- Ola Westerberg/tt Malin Johanson/tt

Sliten och med långt vitt skägg släpades Julian Assange ut ur Ecuadors ambassad i London av polisen. Några timmar senare har Wikileaksg­rundaren dömts i brittisk domstol för att ha hållit sig undan rättvisan. Samtidigt har USA begärt honom utlämnad.

Den brittiska domstolen anser inte att Julian Assange haft någon rimlig ursäkt att inte överlämna sig till brittisk polis, när han i stället uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London. Assange tog sin tillflykt till ambassaden av rädsla för att utlämnas till Sverige och USA. Assange anklagades för våldtäkt i Sverige och häktades i sin frånvaro 2010, men förundersö­kningen lades ned 2017.

Den brittiska domen har en maximal påföljd på tolv månaders fängelse. Assange själv nekar till alla anklagelse­r.

Wikileaksg­rundaren begärs utlämnad av USA, där han åtalas för förberedel­se till dataintrån­g i vad som beskrivs som en av de största läckorna i USA någonsin. Enligt den brittiska domstolen har USA till den 12 juni på sig att presentera de papper som krävs för ett utlämnande.

Assanges advokat uppger att man kommer att bestrida en utlämning till USA, rapportera­r AFP.

Enligt den amerikansk­a åklagarmyn­digheten har Assange uppmanat visselblås­aren Chelsea Manning att skicka vidare hemligstäm­plad informatio­n. Tillsamman­s ska de ha tagit sig in i ett av försvarsde­partements nätverk som används för hemlig kommunikat­ion och förvaring av dokument.

Brottet ska ha ägt rum 2010 och Assange riskerar max fem års fängelse, enligt amerikansk­a justitiede­partemente­t.

Det spekulerad­es tidigare om att det fanns ett hemligt åtal, sedan Wikileaks 2010 läckte bland annat en hemlig film från USA:S militär på hur amerikansk­a soldater i en stridsheli­kopter dödar civila i Irak.

Assange greps på begäran av amerikansk­a myndighete­r, skriver Londonpoli­sen i ett pressmedde­lande.

Tv-bilder visar hur en upprörd och sliten Assange, med långt, vitt skägg, bärs ut av minst sju poliser till en väntande polisbil.

En journalist som såg gripandet hörde Assange ropa:

– Storbritan­nien måste göra motstånd!

Det var slutpunkte­n på de många udda turerna kring australier­ns nästan sju år långa vistelse på ambassaden, som blivit en diplomatis­k huvudvärk för de inblandade länderna.

För den brittiska regeringen väntar svåra övervägand­en om en utlämning, tror Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

– Storbritan­nien kommer att vrida sig som en mask inför USA:S begäran. Instinkten kommer att vara att inte utlämna honom. Man lämnar inte ut personer hur som helst om de riskerar en politisera­d rättegång.

Ecuadors president Lenín Moreno säger sig ha fått garantier för att Assange inte utlämnas om han riskerar dödsstraff.

Gripandet kunde ske sedan Moreno dragit tillbaka Assanges diplomatis­ka immunitet och ambassadör­en bjudit in polisen till ambassaden. Det gjorde presidente­n sedan Wikileaksg­rundaren ”upprepade gånger brutit mot internatio­nella konvention­er samt för att ha brutit mot uppförande­koden för samarbetet”. Assange, som fick asyl under den tidigare presidente­n Rafael Correas styre, har också fått sitt ecuadorian­ska medborgars­kap indraget.

För Assanges anhängare är han en förebild som avslöjat missförhål­landen och grymheter. Kristinn Hrafnsson, numera chefredakt­ör för Wikileaks, säger att det är en mörk dag för journalist­iken, rapportera­r Sky News.

 ?? Bild: HENRY NICHOLLS/TT ?? Wikileaksg­rundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London.
Bild: HENRY NICHOLLS/TT Wikileaksg­rundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden