Ttela

Brorsson sköt om Vm-guld – men pallade inte läget

- Marie Carlsson/tt

Mona Brorsson har skjutit på vallen i Östersund tusentals gånger tidigare. Men aldrig om ett Vm-guld. Nu vet hon hur det är, och hur det känns att missa drömläget. – Jag pallade inte läget, säger Brorsson i SVT.

Sista skottet i det tredje skyttet var en riktig ”kant in”. Precis vad Sverige behövde.

Träffen innebar guldläge: Mona Brorsson gick ut med en halvminuts ledning efter det första stående skyttet – efter att konkurrent­erna skjutit minst en bom.

Till det sista skyttet gled Brorsson in ensam till första mattan. Ett helt nytt läge – ett guldläge. Kanske kom pressen, tankarna, jublet från hemmapubli­ken ikapp henne. Det blev fyra bom. Guldläget bortblåst och det såg ut som att en tår rann på kinden.

– Det var otroligt mycket tankar. Först blir det lite overkligt, liksom ”var är resten”. Och sedan en miljon tankar på vad som händer sedan, vad som händer efter skyttet. Och på familj och vänner på läktaren. Alla de där tankarna är kvar. Helt ofokuserad och inga tankar på pricken, säger Brorsson i SVT.

På skyttevall­en gjorde skytteträn­aren Johan Hagström en liknande analys:

– Jag tror att hon hade svårt att fokusera i den här situatione­n, det är så pass nytt för henne, VM på hemmaplan. Hon kunde bestämma om hon skulle ta guldet eller inte. Det är så mycket mentalt, det ser vi här, säger skytteträn­aren Hagström.

– Det går inte riktigt att träna på det. Man måste uppleva det. Nu har hon gjort det. Nästa gång hon är i den här situatione­n kommer hon kunna hantera det bättre.

Brorsson gick efter straffrund­orna ut som fyra, 1.26 efter då ledande Denise Herrmann.

Hack i häl hade hon Hanna Öberg, som hade lite problem med skyttet hela tävlingen och landade på totalt fem bom – och därmed också sköt bort sina chanser på medalj.

Öberg körde till slut om Brorsson och slutade femma, medan Brorsson blev sjua.

– Otroligt stor uppgivenhe­t. Det är jättemycke­t känslor. Jag är jättestolt och nöjd med väldigt stora delar av den här tävlingen, men det är sista skyttet som inte funkar, säger Brorsson i SVT.

– Det är surt, men samtidigt är det roligt att ha fått vara där.

Denise Herrmann, Tyskland, höll undan för guldet för norskan Tiril Eckhoff och tyskan Laura Dahlmeier.

 ?? Bild: Petter Arvison ?? Mona Brorsson var i ledning inför det sista stående skyttet, men fyra bom där spolierade alla chanser till medalj.
Bild: Petter Arvison Mona Brorsson var i ledning inför det sista stående skyttet, men fyra bom där spolierade alla chanser till medalj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden