Ttela

Modejourna­listen: ”Han hade alltid storslagna idéer”

- Daniel Martinsson/tt

Modejourna­listen Nina Campioni kallar Karl Lagerfeld ”en otrolig ikon” och lyfter fram inte bara kreationer­na utan även hans personliga stil. – Han var ett popkulture­llt fenomen, säger hon.

– Han tog efter Coco Chanel lite. Hon var en profil med ett utseende som gjorde att man visste exakt vad hon stod för – så har det varit med Karl Lagerfeld också, säger Nina Campioni.

Lagerfeld var känd för att alltid klä sig i svart och vitt, ständigt i solglasögo­n och med håret lagt på samma perfekta sätt. Det har varit oefterhärm­ligt, vilket har skapat en stor persona och mytbildnin­g kring honom som få andra designers har lyckats med eller ens försökt sig på.

– Att det till och med finns Karl Lagerfeld-dockor säger ganska mycket.

Han bidrog också till att moderniser­a en konservati­v look, förklarar Nina Campioni och nämner bruket av pärlor och dräkter som exempel.

– Han tog saker som traditione­llt känns konservati­va och gjorde dem moderna. Pärlor är till exempel något jag egentligen aldrig skulle falla för, men i hans händer blev det intressant.

Campioni kallar Lagerfeld ett popkulture­llt fenomen, vars modevisnin­gar alltid var något alldeles extra.

– Chanels modevisnin­gar såg man fram emot. Man kände alltid: ”Vad ska hända nu, och vad kommer han visa?”. Han hade alltid storslagna idéer – som till exempel att bygga upp en strand eller en regnskog inomhus. Modevisnin­gar var aldrig bara en catwalk för honom, det var ett skådespel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden