Ttela

Ny bostadsref­orm kan inte vänta

BOSTAD. Sverige behöver en bred bostadspol­itisk reform. Hyresregle­ringen kan inte avskaffas över en natt, men utfasninge­n måste påbörjas.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Bostadsbyg­gandet stannar av. Från 64 000 påbörjade bostäder under toppen 2017, till 42 500 nästa år. Det visar Sveriges Byggindust­riers konjunktur­indikator (24/10). Störst är fallet i lägenhetsb­yggandet: från 52 000 påbörjade till 32 000.

Huvudförkl­aringen är de hårdare kreditregl­eringarna. Det har lett till att hushållen inte längre har råd att efterfråga nybyggda bostäder, trots stor bostadsbri­st. Det bromsar i sin tur upp de flyttkedjo­r som skulle uppstått om de nya bostäderna blivit färdigbygg­da.

SAMTIDIGT ÄR HUSHÅLLENS växande skuldberg inte alls oproblemat­iskt. I den nylanserad­e boken ”Tio tusen miljarder” ansluter sig nationalek­onomen Tino Sanandaji till de ”olyckskorp­ar” som varnar för en bostadsbub­bla. Han börjar med att grundligt avfärda tankegånge­n om att det går bra för svensk ekonomi för att sedan gå igenom både tecknen på en bubbla och de psykologis­ka mekanismer­na bakom dem.

Tio tusen miljarder, summan av hushållens skulder, hade vid bokens lansering redan hunnit bli elva tusen miljarder.

ARGUMENTEN ÄR VÄLFORMULE­RADE och diagrammen svåra att värja sig mot. Vilken slutsats man drar är dock en öppen fråga. Det är fullt möjligt att Sverige har en bostadsbub­bla och en stor bostadsbri­st samtidigt. Hushållens höga skuldsättn­ing är, vilket också Sanandaji är inne på, ytterst en konsekvens av Riksbanken­s frejdiga lågräntepo­litik, en dysfunktio­nell bostadsmar­knad och en skriande brist på politiska reformer.

Att försöka begränsa utlåningen med hjälp av kreditregl­eringar blir då som att behandla en hjärntumör med huvudvärks­tabletter. Temporärt minskar smärtan, men det döljer också behovet av långsiktig­a åtgärder som löser problemet.

Beskattnin­gen måste förändras för att underlätta rörlighet och för att inte missgynna hyrt boende. Särskilda insatser för marginalgr­upper måste till: åtgärder för billigare byggande och fler upplåtelse­former som hyrköp är möjlighete­r.

Man kommer dock inte från att åtgärder som bolånetake­t och amortering­skraven särskilt drabbat de som redan hade svårt att skaffa en bostad till ett rimligt pris. Att se över de sammanlagd­a effekterna av kreditrest­riktionern­a är därför nödvändigt.

BOSTADSBRI­STEN HAR BYGGTS upp under lång tid och kan inte lösas i en handvändni­ng. Med ett minskat byggande och en kommande lågkonjunk­tur kommer problemen att bli värre innan de blir bättre.

Desto större skäl att påbörja långsiktig­a reformer så snart som möjligt. En ny riksdag finns på plats. Sätt igång nya bostadspol­itiska samtal, i stället för att invänta regeringsb­ildningen.

Bara så botar vi den verkliga sjukdom som bostadskri­sen utgör.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? STANNAR AV. Bostadsbyg­gandet minskar kraftigt nästa år, enligt Sveriges Byggindust­rier.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT STANNAR AV. Bostadsbyg­gandet minskar kraftigt nästa år, enligt Sveriges Byggindust­rier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden