Ttela

Dalsland har stor brist på arbetskraf­t

NYHETER: Företagen i Dalsland har svårt att hitta arbetskraf­t till de lediga jobb som finns i många branscher. Detta trots att arbetslösh­eten är hög.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Vem ska jobba inom lantbruket? Redan i dag är det svårt att hitta arbetskraf­t. Om de nya utbildning­arna på Nuntorp inte godkänns kan situatione­n bli ohållbar.

I november kommer Lena och Niclas Stangs ungefär 60 mjölkkor till Nuntorp. Arbetet med att göra ordning djurstalla­rna är full gång just nu. Paret som äger Södra Kärrs lantbruk ska, som TTELA tidigare har berättat, utöka sin verksamhet. De har valt att göra det på den gamla lantbrukss­kolan som man nu försöker att väcka till liv igen. Meningen är att eleverna skulle kunna göra delar av sin utbildning där.

MEN NÄR SKOLINSPEK­TIONEN nu har avslagit en ansökan från Dingle naturbruks­gymnasium sprider sig oron.

– Det är svårt att få tag på utbildat folk till lantbruket. Samtidigt finns det människor som är arbetslösa men de har inte rätt utbildning, säger Lars-erik Karlsson.

Niclas Stang påpekar att inget är avgjort än, avslaget ska överklagas.

– Men vi är bekymrade. Skolan är viktig, arbetskraf­ten behövs. Om man vill utöka en verksamhet krävs det mer arbetskraf­t, säger han.

DE SJU LANTBRUKAR­E som träffar TTELA på Nuntorp är säkra på att det finns ett intresse för de gröna näringarna bland ungdomarna.

– Ja, det tror jag verkligen, säger Lars-erik Karlsson.

– Jag vet många som vill börja här på Nuntorp, säger Fredrik Hansson.

Belöningen blir förmodlige­n god för den som den går utbildning­en.

– När de tar studenten har de ett jobb, säger Helena Karlander.

Dessutom är den planerade utbildning­en högskolefö­rberedande­n för den som vill läsa vidare inom området.

Förr var det en livsstil att vara lantbrukar­e. Familjen tillbringa­de i stort sett all sin tid på gården och barnen föddes mer eller mindre in i verksamhet­en.

– Det var mer folk på gårdarna än nu, säger Anders Karlsson.

I DAG SER det annorlunda ut. Att vara lantbrukar­e blir allt mer likt ett vanligt yrke, man kan inte längre begära att folk ska arbeta dygnet om. Den förändring­en tillsamman­s med att enheterna blir allt större gör att det krävs mer utbildad personal. Utveckling­en är nödvändig.

– Jag tror vi måste gå den vägen om någon ska vilja jobba med lantbruk, säger Mikael Forsbo.

– Man kan inte begära av folk att de ska jobba hur mycket som helst. Och då behövs det fler, säger Fredrik Hansson.

Om allt går i lås får Nuntorp en stor betydelse för bygden runt om.

– Det blir en central punkt för de gröna näringarna och då är det helt rätt att ha utbildning här, säger Fredrik Hansson.

– Vi har fyra tjejer som jobbar hos oss och de har alla gått på Nuntorp, säger Lena Stang. Men vad händer om det inte blir någon utbildning?

– Då måste det kanske startas vuxenutbil­dning eller någon form av kurser, eller något annat.

 ??  ?? BEKYMRADE. Lars-erik Karlsson, Fredrik Hansson, Anders Karlsson, Lena Stang, arbetskraf­t. Om den planerade skolan på Nuntorp inte blir av kan det bli ännu
BEKYMRADE. Lars-erik Karlsson, Fredrik Hansson, Anders Karlsson, Lena Stang, arbetskraf­t. Om den planerade skolan på Nuntorp inte blir av kan det bli ännu
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? Niclas Stang, Helena Karlander och Mikael Forsebo jobbar alla inom lantbruket. Redan i dag är det svårt att få tag på värre.
Bild: NIKLAS JOHANSSON Niclas Stang, Helena Karlander och Mikael Forsebo jobbar alla inom lantbruket. Redan i dag är det svårt att få tag på värre.
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? HOPPAS. Tanken är att det ska bli en lantbruksu­tbildning på Nuntorp igen. Men just nu är det hela osäkert.
Bild: NIKLAS JOHANSSON HOPPAS. Tanken är att det ska bli en lantbruksu­tbildning på Nuntorp igen. Men just nu är det hela osäkert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden