Ttela

Schough visade vägen

- TT

Hon har haft svårt att ta en plats i fotbollsla­ndslagets startelva. Men mot Norge fick Olivia Schough chansen – och tog den. Anfallaren gjorde ett av målen i 2–1-segern.

Olivia Schough spelade från start i Vm-kvalsegern (3–0) mot Ukraina i slutet av augusti, men bortsett från den matchen har Göteborgss­pelaren haft svårt att få förtroende av förbundska­pten Peter Gerhardsso­n under det senaste året.

I träningsma­tchen mot Norge på Olympia – då Sverige testade ett par nya spelare – tog Schough emellertid plats i tremannaan­fallet, och efter bara 13 minuters spel skrev hon in sig i målprotoko­llet.

Schough löpte sig förbi en norsk försvarare och tog sig in i straffområ­det, där hon gick på avslut. Bollen letade sig förbi Ingrid Hjelmseth i det norska målet och betydde 1–0 för Sverige – ett resultat som dittills inte var särskilt rättvist.

För det var Norge som inledde matchen bäst, dock utan att skapa några rejäla målchanser.

I den 32:a minuten utökade Sverige sedan sin ledning, via ett självmål efter ett avslut från Sofia Jakobsson.

– Vi hade många klumpiga bolltapp i början. Sedan kom vi in i matchen och hade kontroll. Sen var det lite upp och ner, sade Schough, som var bra matchen igenom, till TV12 i halvtidsvi­lan.

Matchbilde­n var sig lik även i den andra halvleken. Norge hade mycket boll – men svårt att sätta den svenska målvakten Hedvig Lindahl på några större prov. Fram till den 85:e minuten. Då kom en reducering av Isabell Herlovsen, men närmare än så kom norskorna aldrig.

?? Bild: JOHAN NILSSON ?? SVENSK SEGER. Sverige jublar efter segern mot Norge.
Bild: JOHAN NILSSON SVENSK SEGER. Sverige jublar efter segern mot Norge.