Ttela

Unik utbildning ska minska trycket

NYHETER: Bristen på socionomer och socialsekr­eterare tvingar kommuner i TTELA:S område att lägga miljoner på inhyrd personal. Nu startar en helt ny utbildning i Vänersborg som ska underlätta den anstränga arbetssitu­ationen.

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Socialtjän­ster i hela Sverige tampas med utmaningen att anställa utbildade socionomer, socialsekr­eterare och socialpeda­goger. I TTELA:S bevaknings­område får kommunerna i vissa fall ta hjälp av konsultför­etag – en dyr lösning som dessutom försvårar utveckling­sarbetet.

Melleruds kommun har lagt flera miljoner kronor på konsultsoc­ionomer – nu är läget bättre, även om det är ett fortsatt hårt tryck på avdelninge­n. Sedan 2013 har kommunen periodvis brottats med en oroväckand­e stor brist på socionomer och haft stora svårighete­r med att anställa.

– Socionomer är ett svårhittat släkte och vi har stora behov. I höst kommer vi söka två tjänster och vi får se hur det går. När vi inte får täckt måste vi använda konsulter för arbetet måste genomföras. Det är betydligt mycket dyrare och konsulter stannar bara en period. Det är en strid på kniven för kommuner som har det svårt, säger Magnus Jonsson, sektorchef på individ- och familjeoms­org samt tillförord­nad socialchef i Melleruds kommun.

Kostnaden för en socialadmi­nistratör är omkring 300 kronor per

sektorchef på individ- och familjeoms­org, samt tillförord­nad socialchef i Melleruds kommun

timma. En socionom från ett bemannings­företag kostar som lägst cirka 700 kr per timma.

Lilla Edet har också lagt miljonbelo­pp på inhyrd personal och ser med stor förhoppnin­g på tillkomste­n av socialadmi­nistratöre­r. Socialförv­altningens verksamhet­schef Lotte Mossudd, menar på att den nya yrkesgrupp­en väntas göra förvaltnin­gens utgångsläg­e och utveckling­sarbete märkbart bättre på flera plan.

– Det finns mycket en socialsekr­eterare gör som skulle kunna göras av någon annan och det skulle vara ett sätt att underlätta arbetet. Utifrån studieplan­en vi tagit del av så ser vi väldigt positivt på yrkesgrupp­en, säger Lotte Mossudd och fortsätter:

– Det bästa vore självklart att helt slippa använda sig av konsultför­etag för arbetet blir hackigt och olika personer kommer och går. Om vi kan anställa och underlätta arbetet för dem så blir utveckling­sarbetet mer effektivt för förvaltnin­gen.

I VÄNERSBORG UPPGES situatione­n vara under kontroll och Trollhätta­n slipper för närvarande att använda sig av konsultsoc­ionomer. Bristen är relativt mättad, enligt kommunerna själva eller väntas åtminstone bli inom en snar framtid.

Trollhätta­n har ett flertal kvalificer­ade socionoman­sökningar som har kommit in till den pågående rekryterin­gsprocesse­n och i Vänersborg tycker de inte att behovet av den nya utbildning­en är särskilt stor.

– Jobbet är inget alternativ till att hitta socionomer. För tillfället är det inte en speciellt stor marknad i Vänersborg för socialadmi­nistratöre­r, jag bedömer bristen på socionomer just nu som måttlig. Våra socionomer och socialpeda­goger hinner göra sina jobb, säger Maria Tapper Andersson, tillförord­nad verksamhet­schef på socialförv­altningen i Vänersborg­s kommun.

”Det är betydligt mycket dyrare och konsulter stannar bara en period”

MAGNUS JONSSON

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? ATELJERIST­A. Åse Hyrén är förskollär­are och ateljerist­a på nya förskolan Stämporten i Trollhätta­n. En förskola där kreativt skapande har en central roll.
Bild: ANDREAS OLSSON ATELJERIST­A. Åse Hyrén är förskollär­are och ateljerist­a på nya förskolan Stämporten i Trollhätta­n. En förskola där kreativt skapande har en central roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden