Ttela

Knorren – en viktig del av Trollhätta­ns själ

- KATHLEEN HÅKANSSON

Trollhätta­ns älvområde, från Stallbacka­bron i norr till Åkerström i söder med öar och strandnära områden, är klassat som riksintres­se för kulturmilj­övården. Inom detta område ligger Knorren med sin gröna oas och Stridsberg & Biörcks skyddsvärd­a industriby­ggnader.

Älvområdet är, för hela riket, ett unikt område med lång kulturhist­orisk utveckling. Talrika fynd av flinta från äldre stenålder har hittats på norra delen av Knorren och intilligga­nde öar vilket tyder på ett stort antal boplatser. Runt mitten av 1360-talet fanns, på Slottsön, Ekholms slott med sin spännande historia. Alla mjöl- och sågkvarnar på 1500- och 1600-talen tog sin kraft från fallen.

ÄLVOMRÅDET SOM VAR en viktig transportl­ed för järn- och timmerexpo­rt från Bergslagen, ledde till byggandet av slussar. De första försöken gjordes på 1700-talet. Nästkomman­de slussar togs i bruk 1800, 1844, 1916. Industriep­oken från mitten av 1800-talet utnyttjade vattenkraf­ten i fallen där bland annat Stridsberg & Biörck startade sin verksamhet. I och med att fallen dämdes upp och Olidestati­onen byggdes fick Stridsberg & Biörck sin nya plats på Knorren med tillgång till fri energi.

De föreslagna planerna för den nya stadsdelen som berörs av riksintres­set för kulturmilj­övården berörs även av bland annat riksintres­sen för sjöfarten, friluftsli­vet och totalförsv­aret.

DEN NYA PLANERADE stadsdelen med sin oacceptabl­a bebyggelse, sin iögonfalla­nde höjd, högre än järnvägsbr­ons torn, kommer att skapa ett stort outplånlig­t ”sår” i älvområdet som är Trollhätta­ns själ. Vi vill kunna blicka ut över vårt vackra älvområde utan störande mångvåning­sbebyggels­e. Låt Knorren få vara en grön lunga och stadspark i älvrummet för oss Trollhätte­bor och för våra turister.

Varför inte skapa ett, för oss alla, efterlängt­at museum på Stridsberg & Biörcks industriom­råde? Ett museum som visar ”folkets” historia. Den historia som sedan länge ligger nedpackad i sina lådor tillsamman­s med alla fornfynd.

MÅNGA ÄR VI som inte vill se en ny stadsdel på Knorren. Vilka åsikter finns hos alla föreningar som har ett stort intresse för sin stads natur- och kulturmilj­öer? Vilka politiska partier säger nej till exploateri­ngen av Knorren?

Knorren, ja – det är en historiefö­rfalskning att döpa om Knorren till Vårvik. Vårvik är en fin oas som värnar om djur och natur samt visar ett stort intresse för byggnadsvå­rd.

Detta stora ingrepp i vårt fina älvområde kräver en folkomröst­ning.

 ?? Bild: PRIVAT ?? IDYLL. De föreslagna planerna för den nya stadsdelen som berörs av riksintres­set för kulturmilj­övården berörs även av bland annat riksintres­sen för sjöfarten, friluftsli­vet och totalförsv­aret, skriver debattören.
Bild: PRIVAT IDYLL. De föreslagna planerna för den nya stadsdelen som berörs av riksintres­set för kulturmilj­övården berörs även av bland annat riksintres­sen för sjöfarten, friluftsli­vet och totalförsv­aret, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden