Ttela

Nu har Pernilla Larsson fyllt 200

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

Få fotbollsdo­mare har en lika lång meritlista som Pernilla Larsson. I går dömde hon sin tvåhundrad­e match i damallsven­skan. – Det är roligare nu än någonsin, säger hon.

Årets kvinnliga domare 2012, 2014 och 2017, Vm-slutspel, Emslutspel, Champions League och givetvis damallsven­skan. Pernilla Larsson från Trollhätta­n har en meritlista som få kan mäta sig med.

– Jag håller antingen semifinale­n mellan Wolfsburg och PSG i Champions League, eller finalen i U20-VM i Japan med 70 000 på läktarna högst, säger hon.

I GÅR DÖMDE Larsson en helt vanlig match i damallsven­skan mellan FC Rosengård och Linköpings FC. Men för Larsson var det inte en helt vanlig match. Det var nämligen hennes 200:e match i damallsven­skan. Nu ligger hon dessutom tvåa i maratontab­ellen över antalet dömda matcher i serien.

– Det känns verkligen superkul. Jag dömde min första match i damallsven­skan 2005, så det är inte så att jag avklarat 200 matcher snabbt. Normalt gör jag runt 19-20 matcher per säsong, säger hon.

Vid snart 42 års ålder har hon inga planer på att lägga av än så länge hon känner sig frisk och fortfarand­e tycker att det är kul.

– Känslan är att det blir roligare och roligare för varje år. Vad jag upplevt det senaste är att ju mer erfarenhet man har desto bättre blir man. Det finns så mycket mer rutin än man tänker på, och man kan liksom nosa sig till vart skit kommer att hända på planen, säger hon och fortsätter:

– DET HANDLAR om att kunna driva sig själv och att vara duktig på att kunna sina styrkor. Vi har inga tränare, och därför måste man vara duktig på att analysera sig själv. Vad är den största skillnaden mellan att döma damallsven­skan och att döma internatio­nellt?

– En riktigt bra match i allsvenska­n kan motsvara en ganska bra match i Champions League. Skillnaden är att vi känner varandra i allsvenska­n. Jag vet vad jag får av spelarna och de vet vad de får av mig så att säga. Internatio­nellt måste man bevisa lite mer och man har inget förtroende­kapital sedan tidigare.

”Det blir roligare och roligare för varje år”

Pernilla Larsson

 ?? Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT ?? JUBILAR. Mötet mellan FC Rosengård och Linköpings FC i går blev Pernilla Larssons 200:e match i damallsven­skan.
Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT JUBILAR. Mötet mellan FC Rosengård och Linköpings FC i går blev Pernilla Larssons 200:e match i damallsven­skan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden