Ttela

Malta tar emot båt om EU tar emot migranter

- TT-AFP-RITZAU

Räddningsf­artyg som legat och väntat i Medelhavet får lägga till i Italien och Malta. I alla fall så fort de andra Euländerna lovar att ta emot migranter, enligt Malta.

Det tyska räddningsf­artyget Lifeline har legat ankrat i Medelhavet utanför Malta. Samtidigt har ett danskt containerf­artyg som räddat migranter efter många om och men fått lägga till på Sicilien.

– Italien kommer att göra sin del och välkomna en del av migrantern­a som är ombord på Lifeline, säger den italienske premiärmin­istern Giuseppe Conte.

Malta kommer att ta emot det tyska fartyget – om och när andra Eu-länder lovar att ta emot grupper av de 234 migrantern­a ombord. Enligt den maltesiska regeringen har fyra Eu-länder hittills sagt att de ska hjälpa till.

Från franskt regeringsh­åll har det talats om att en ”europeisk lösning” är på väg.

ITALIENS BESKED häromvecka­n att stänga sina hamnar för räddningsf­artyg har lett till konflikter såväl mellan som inom Eu-länder. Senare i veckan ska EU:S ledare diskutera saken vid ett toppmöte.

Giuseppe Conte anser att beslutet om Lifeline går i linje med Italiens syn på hur Eu-samarbetet ska te sig framöver:

– I enlighet med huvudprinc­ipen i vårt migrations­förslag – att de som går i land på Italiens, Spaniens, Greklands eller Maltas kust går i land i Europa – kommer Italien göra sin del och välkomna några av de migranter som är ombord på Lifeline.

TIDIGARE UNDER TISDAGEN nådde de 108 migranter som i flera dagar befunnit sig på ett danskt containerf­artyg på internatio­nellt vatten den siciliansk­a staden Pozzallo, meddelar rederiet Maersk Line.

Fartyget Alexander Maersk har sedan i fredags legat stilla utanför Pozzallo, efter ett inledande italienskt nej till att närma sig land. Rederiet säger i ett uttalande att besättning­en har gjort en ”heroisk insats”. Men förutsättn­ingarna är inte optimala.

– Vår besättning är inte alls utrustad för att hantera detta. Det finns mer än 100 extra människor ombord på ett fartyg som är gjort för 24. Det är både säkerhets- och hälsomässi­gt ohållbart, sade Maerskchef­en Palle Laursen i måndags.

 ?? Bild: SANTINO GALAZZO/TT ?? ”EUROPEISK LÖSNING” PÅ VÄG. Fartyget Alexander Maersk har nått Sicilien.
Bild: SANTINO GALAZZO/TT ”EUROPEISK LÖSNING” PÅ VÄG. Fartyget Alexander Maersk har nått Sicilien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden