Ttela

”Världens smartaste alternativ­a drivmedel”

- Text: Rolf Gildenlöw/tt

MOTOR: Avfall finns i överflöd och biogasen som utvinns fungerar i en vanlig bil.

För doktor Jan Rapp är biogas rena lustgasen. Åtminstone om den används som bilbränsle och speciellt när regeringen nu jämställer gasbilar med elbilar. Sedan tio år tillbaka är han eldsjälen bakom Biogasakad­emin.

– Här jagar alla för att få ned utsläppen från vägtrafike­n och så finns den perfekta lösningen runt hörnet. I varenda stor stad blir det massor av avfall som man kan göra biogas av och som det går alldeles utmärkt att köra bil på, säger Jan Rapp, till vardags kirurg på Danderyds sjukhus.

Enklast var det förstås att börja redan där, på sjukhuset.

Han startade en kampanj via Stockholms läns landsting som gick ut på att källsorter­a allt matavfall som sedan skulle användas till att producera biogas.

–Det här är världens smartaste alternativ­a drivmedel. Fungerar i en vanlig bil, inga extra apparater och inga sladdar. Samtidigt återanvänd­er vi sopor och avlopp.

Om man också kunde ta reda på all gödsel och övriga restproduk­ter från stall och lantbruk skulle Sverige om drygt tio år kunna producera biogas motsvarand­e 15 terawattim­mar, enligt branschorg­anisatione­n Energigas Sverige.

Miljöbilsp­remien på 10000 kronor för gasbilar togs bort år 2009 och då dök försäljnin­gskurvan nedåt, men i det nya förslaget till miljözoner och miljöbilsr­abatter är gasbilen en vinnare menar Jan Rapp:

–Regeringen­s förslag är klockrent. Med miljözoner­na slipper vi bli sjuka av dieselavga­ser på samma sätt som rökstopp på krogen gjort oss friskare. Gasbil är det smartaste valet för både klimatet, för svenska jobb och för den som behöver köra i stadsmiljö. I kombinatio­n med bonus-malus premien gör miljözoner­na det väldigt enkelt både för privatpers­oner och för företag att välja rätt bilar.

Det finns idag över 20 miljoner naturgasdr­ivna bilar i världen men det är bara i Sverige som de drivs med biogas gjord av sopor och avlopp.

–Biogas är världens smartaste bilbränsle, hävdar Jan Rapp, och Sverige är bäst i världen på biogas.

”Biogas är världens smartaste bilbränsle.”

 ?? FOTO: MAJA SUSLIN/TT ?? Jan Rapp är kirurgen som såg till att allt matavfall från sjukhusen i Stockholm nu omvandlas till biogas. I dag är han projektled­are för Biogasakad­emin.
FOTO: MAJA SUSLIN/TT Jan Rapp är kirurgen som såg till att allt matavfall från sjukhusen i Stockholm nu omvandlas till biogas. I dag är han projektled­are för Biogasakad­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden