Ttela

Läkare misstänks ha ofredat patient

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

”Det är klart att man tänkt igenom det här. Men nej, jag hade ingen anledning att tänka att något sådant här skulle kunna hända.”

Läkaren ska ha tagit en kvinnlig patient på bröstet och använt massageolj­a. När hon försökte fly därifrån ska dörren ha varit låst. Nu åtalas han för sexuellt ofredande. – Det är fullständi­gt oacceptabe­lt, säger vårdcentra­lens chef.

I december 2016 var den kvinnliga patienten på besök på en vårdcentra­l i Bohuslän. Efter nacksmärto­r och en röntgen skulle hon på ett uppföljnin­gsbesök.

Kvällen innan ringde läkaren patienten från sin privata mobil och berättade att han hittat förändring­ar som han kunde hjälpa till med.

MEN ISTÄLLET SLUTADE undersökni­ngen med att kvinnan rusade ut ur rummet. Nu åtalas den manliga läkaren av Uddevalla tingsrätt för sexuellt ofredande.

Enligt anmälan ska läkaren, som är i 40-årsåldern, bland annat använt en massagesal­va. Med salvan ska han ha masserat den kvinnliga patienten på olika delar av kroppen. Dessutom ska han ha satt på klassisk musik under besöket och låst dörren.

I förhör berättar vårdcentra­lens receptioni­st om hur den kvinnliga patienten flydde från rummet. Då kontaktade­s vårdcentra­lens chef som ingrep.

EFTER HÄNDELSEN FICK den kvinnliga patienten ett sms där läkaren bad om ursäkt, något som nu används som bevisning i åtalet.

”Förlåt för igår, jag menade inte att göra fel”, står det bland annat i smset.

Fallet är också anmält till Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) som har tillsynsan­svar bland annat i frågor som rör patientsäk­erhet.

”Efter händelsen så fick jag problem med minnet och koncentrat­ionen. Jag kunde köra bil och inte veta var jag befann mig”, säger kvinnan i förhör.

Läkaren erkänner i förhör vissa delar av historien, men förnekar brott. I samband med att händelsen uppdagades blev läkaren avstängd från sin tjänst.

– HAN GICK hem samma dag och avstängnin­gen kom i praktiken någon dag senare, säger vårdcentra­lchefen som meddelar att han inte är åter i tjänst.

– Det är fullständi­gt oacceptabe­lt. Det är jättevikti­gt att man verkar för en trygg patientmil­jö och tillika arbetsmilj­ö för all personer, säger vårdcentra­lchefen.

DEN MANLIGA LÄKAREN har en gång tidigare fått ett klagomål från en annan patient. Då ska han ha kommentera­t den kvinnliga patientens utseende.

– Men det var inte på den nivån, säger vårdcentra­lchefen. Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Det är klart att man tänkt igenom det här. Men nej, jag hade ingen anledning att tänka att något sådant här skulle kunna hända. Jag hade inte fått någon föraning om att det fanns någon risk för detta. I så fall hade vi vidtagit åtgärder. Patienten måste känna sig hundra procent trygg med den man går in i ett rum med och stänger dörren. Man blir ganska utlämnad som patient.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden