Ttela

Så förändrade­s påsken

HÖGTID: MÅLTIDSFOR­SKAREN RICHARD TELLSTRÖM OM PÅSKTRADIT­IONERNA

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

MAT: Från Kristi lidande till matfest. Måltidsfor­skaren Richard Tellström berättar om påskens förvandlig.

Påsken är numera en festlig högtid som många associerar till god mat och sötsaker. Men har det alltid varit så? TTELA har talat med måltidsfor­skaren Richard Tellström för att klarlägga hur de svenska påsktradit­ionerna förändrats över tid. – Det finns definitivt en äldre påsk och en yngre påsk. De är varandras totala motsatser, säger han.

Påsken närmar sig med stormsteg och runt om i landet förbereds det olika delikatess­er som associeras med högtiden. Att äta fisk under långfredag­en är en gammal tradition som i viss mån lever kvar.

Richard menar dock att rätten genomgått en förändring genom tiderna och berättar om ett ”påskbeteen­de” som numera är ett minne blott.

– Det är en kvarleva från en tid när långfredda­gen var en fastedag. Traditione­n säger att man ska äta salt fisk. Den salta fisken var till för att skapa törst och på så sätt påminna om Kristus törst på korset.

– Idag kanske man äter en kall inkokt lax eller laxpudding. Det som försvunnit är den påtagliga sältan. Att frammana törst tror jag inte att det är någon som gör längre, säger han.

EN FÖRETEELSE SOM i dag kan verka främmande är att det fram till år 1969 förekom ett så kallat nöjesförbu­d under långfredag­en. Det innebar att danslokale­r, biografer, affärer och restaurang­er var tvungna att hålla sina verksamhet­er stängda.

– Det kan ju i dag låta ganska osannolikt, men det beskriver vår historiska relation till påsken ganska väl. I katolska länder firar man Kristus uppståndel­se. Det hade vi också kunnat göra med en stor fest på påsknatten, men i protestant­iska länder har man dock inte haft denna tradition – utan det är synden, mörkret, sorgen och smärtan som präglat högtiden.

1900-TALET VAR ETT sekel då många samhällsfö­rändringar som påverkade påskfirand­et. I takt med de teknologis­ka utveckling­arna, industrial­iseringens frammarsch och de utvecklade transportn­äten började svenskarna­s påskbord förändras.

– Vår festliga ”sötsaks- och grönsakspr­imörs-påsk” är kopplat till 1900-talets slut. Det är då vi kan, med industrins hjälp, få obegränsat med färska ägg och importera alla färskvaror som vi vill ha.

– På 1920-talets slut fick vi påsköl. Sedan fick vi marsipanpå­skkyckling­ar på 30-talet. Påskmusten kom på 40-talet. Och tillslut togs nöjesförbu­det bort år 1969. Så festlighet­erna har bara ökat.

JUST ÖLET VISAR på en stor förändring inom påskfirand­et och Richard menar att 1920-talets slut kan ses som en slags historisk milstolpe.

– Ölbryggnin­gen i Sverige har ju varit kopplad till fester. Inför en fest brygger man ett nytt öl. Då brygger man ett starkare öl och det gjordes exempelvis inför skördefest­er, vid slåttergil­len och vid jul, men eftersom påsken inte varit någon sådan fest så fanns det ingen ölbryggnin­g av ett starkare öl. Det innebär att framtaget av ett särskilt påsköl markerar att synen på påsken förändras.

Godiset är starkt sammankopp­lat med den moderna påsken, traditione­n började smyga sig fram under 1930-talet för att år 1984 fullkomlig­en explodera.

– Då lösgodisfö­rsäljninge­n blev tillåten och man kunde börja ösa i påsarna, säger han.

VISSA TRADITIONE­R INOM påskmaten har utvecklats, men somliga komponente­r består. På frågan vad som utgör grunden för det svenska påskbordet svarar Richard:

– Det är sill, snaps, ost, smör och bröd. Det är det svenska festackord­et. Det är trumpetsig­nalen som säger till oss att ”nu är det fest”.

”På 1920-talets slut då vi fick påsköl. Sedan fick vi marsipanpå­skkyckling­ar på 30-talet. Påskmusten kom på 40-talet. Och tillslut togs nöjesförbu­det bort år 1969. Så festlighet­erna har bara ökat.”

RICHARD TELLSTRÖM

måltidsfor­skare

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SALT. Traditions­mässigt ska långfredag­ens fisk vara salt för att påminna om Jesus törst vid korsfästel­sen.
Bild: ROGER LARSSON SALT. Traditions­mässigt ska långfredag­ens fisk vara salt för att påminna om Jesus törst vid korsfästel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden