Ttela

Avslappnat på årets tattoo-mässa

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Att behöva ligga eller sitta i timmar och bli gaddad inför publik på en tatuerings­mässa kan låta aningen obekvämt. Det verkade dock ingen av besökarna som passade på att tatuera sig vid helgens Tattoo Meltdown tycka.

När TTELA gör ett nedslag i Folkets hus vid 12-tiden på lördagen är det dag två på tatuerings­mässan och lokalerna är fyllda av besökare som står och småpratar med varandra eller med någon av de tatuerare som samlats på mässan.

Överallt hörs ett dovt ihållande ljud från diverse tatuerings­maskiner och en speciell doft, från färger och krämer som används vid tatuering, gör sig hela tiden påmind.

Sida vid sida, längst med små bord, sitter tatuerarna och arbetar samtidigt som besökarna går fram, kollar, ställer frågor och ser ut att fundera en hel del på om det kanske inte är läge att faktiskt slå till.

EN SOM VERKLIGEN har gjort det är Robin Nilsson som har valt att tatuera in en slags Mötley Crüe-sleeve längst med hela vänsterarm­en.

– Jag satt nio timmar i sträck i går och ska sitta här minst ett par timmar till i dag, det börjar faktiskt bli lite kämpigt nu. Men å andra sidan, har man nu valt att straffa, eller snarare belöna, sig själv så är det bara att bita ihop, säger Robin och torkar svettpärlo­rna från sin panna.

Robins tatuerare, Pedro Leon, från Uddevalla, ler gott.

– Det är lugnt, säger Pedro och passar på att ge ett par tips till den som ska tatuera sig.

– Det är viktigt att sova och äta rätt, gärna pasta, ett par dagar före det är dags för tatuering. Sedan är det bra att sitta och prata lite innan man kör igång, man vill ju att kunden ska slappna av, säger Pedro.

Robin Nilsson håller med, med sina 16 tatuerings­tillfällen i bagaget börjar han kunna sin sak.

– Jo, det har blivit ett par stycken, det började med en liten på vänsterarm­en, sedan blev det bara fler och fler. Några är välplanera­de andra gjorde jag spontant. Att få tatuera sig blir nästan som en drog – och jag är långt ifrån klar, intygar Robin.

LITE LÄNGRE BORT ligger Jesper Olsson, från Lindköping, och blir tatuerad av Kim Dahlstedt, från Oslo.

– Det här är en väldigt trevlig tatuerings­mässa med bra artister och skön stämning. Jag bokade en tid i går kväll och Kim skissade upp tatueringe­n över natten. Jag räknar med att ligga här fyra-fem timmar innan den är klar, säger Jesper och tittar ner mot sitt högra smalben.

– Motivet är en orm bland blommor, jag tyckte att det skulle vara snyggt och blev inspirerad av mina egna fyra ormar, tre sydamerika­nska busksnokar och en indisk busksnok, som jag har hemma.

Jesper beskriver känslan av att bli tatuerad som något ”väldigt obekvämt”.

– Det är som en konstant skärande och skarpt stickande känsla, men man vänjer sig! Det kommer garanterat att bli fler, dock inga i ansiktet eller på halsen, där går gränsen för både vad jag själv och min mamma tycker är okej, skrattar Jesper.

EN SOM VERKAR ha en något högre smärttrösk­el är Maria Englund från Örebro som låtit tatuerat in japanska havsmotiv längts med ryggen, ner mot rumpan och på båda armarna. Och än är hon inte klar.

– Min plan är att ta hela kroppen. För mig är tatueringa­r som en form av kläder, de gör att man inte känner sig så naken, säger Maria som brukar sova när hon låter sig tatueras.

– Jag kanske ligger eller sitter åtta till nio timmar i sträck per tatuerings­tillfälle och brukar nästan alltid somna eftersom det gör mig så avslappnad. Det är faktiskt jättekul.

LITE LÄNGRE BORT möter vid Marcus Pallvid från Trollhätta­n. Han visar stolt upp en tatuering på sin handled med textraden Jag älskar Dig.

– Det är min farmors handstil. Hon gick bort förra året och i samband med det hittade jag ett brev som hon skrev till mig när jag var liten. Där stod bland annat Jag älskar Dig, för mig kändes det givet att ha dessa vackra ord på min handled.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? KOPPLAR AV. Artisten Chin Reed från Vänersborg tatuerar Amanda Egerson från Vara vid helgens tatuerings­mässa i Trollhätta­n. ”Jag ska ligga här i minst sex timmar, då gäller det att kunna koppla av”, säger Amanda som tagit med avslappnin­gsmusik, vatten och bananer till besöket.
Bild: ANDREAS OLSSON KOPPLAR AV. Artisten Chin Reed från Vänersborg tatuerar Amanda Egerson från Vara vid helgens tatuerings­mässa i Trollhätta­n. ”Jag ska ligga här i minst sex timmar, då gäller det att kunna koppla av”, säger Amanda som tagit med avslappnin­gsmusik, vatten och bananer till besöket.
 ??  ?? VILL HA FLER. ”Att få tatuera sig blir nästan som en drog – och jag är långt ifrån klar”, säger Robin Nilsson.
VILL HA FLER. ”Att få tatuera sig blir nästan som en drog – och jag är långt ifrån klar”, säger Robin Nilsson.
 ??  ?? VACKERT MÖNSTER. Sanna Artelius gör en tatuering på Petter Jonssons arm.
VACKERT MÖNSTER. Sanna Artelius gör en tatuering på Petter Jonssons arm.
 ??  ?? GADDAD. Robin Nilsson ville ha en Mötley Crüe-sleeve längst med hela vänsterarm­en. Tatueraren Pedro León kan sin sak.
GADDAD. Robin Nilsson ville ha en Mötley Crüe-sleeve längst med hela vänsterarm­en. Tatueraren Pedro León kan sin sak.
 ??  ?? PIONER. Josephine Plate Blomberg ville han pioner som motiv på sin handled. Tatuerare Henrik Röstberg håller i maskinen.
PIONER. Josephine Plate Blomberg ville han pioner som motiv på sin handled. Tatuerare Henrik Röstberg håller i maskinen.
 ??  ?? MÅNGA TIMMARS ARBETE. Mikaela Nordin från Lindesberg kom till helgens Tattoo Meltdown för att tatuera in en bläckfisk lä
MÅNGA TIMMARS ARBETE. Mikaela Nordin från Lindesberg kom till helgens Tattoo Meltdown för att tatuera in en bläckfisk lä
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? gst med hela sitt vänstra ben. Barry Halldan från Örebro håller i tatuerings­maskinen.
Bild: ANDREAS OLSSON gst med hela sitt vänstra ben. Barry Halldan från Örebro håller i tatuerings­maskinen.
 ??  ?? AVLAPPNAD. Daniel Högfält från Lödöse blev tatuerad på ”gammalt traditione­llt vis” av Colin Dale.
AVLAPPNAD. Daniel Högfält från Lödöse blev tatuerad på ”gammalt traditione­llt vis” av Colin Dale.
 ??  ?? BRINNER FÖR TATUERINGA­R. Maria Englund älskar tatueringa­r. ”Jag brukar somna när jag blir tatuerad, det är så avslappnat”, säger hon.
BRINNER FÖR TATUERINGA­R. Maria Englund älskar tatueringa­r. ”Jag brukar somna när jag blir tatuerad, det är så avslappnat”, säger hon.
 ??  ?? ÅTERKOMMAN­DE MÄSSA. Årets tatuerings­mässa, Tattoo Meltdown 2018, var den 14:e upplagan i ordningen.
ÅTERKOMMAN­DE MÄSSA. Årets tatuerings­mässa, Tattoo Meltdown 2018, var den 14:e upplagan i ordningen.
 ??  ?? TROLLERI. Daniel Andersson från N3 trollade för de yngre besökarna på årets tatuerings­mässa.
TROLLERI. Daniel Andersson från N3 trollade för de yngre besökarna på årets tatuerings­mässa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden