Ttela

Kolla upp bidragen, Trollhätta­n

BIDRAG . Islamiska kulturföre­ningens syn på homosexuel­la är oroväckand­e. Trollhätta­n måste nu se över sina bidrag.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Vi tror ibland att vi har kommit långt. Sedan 2009 har samkönade par juridisk möjlighet att ingå äktenskap på samma sätt som bara man och kvinna kunde tidigare. Som förhålland­evis progressiv­t land med starka, liberala grundvärde­ringar brukar Sverige kunna slå sig för bröstet.

I OLIKA RELIGIÖSA praktiker och dess enheter runt om i landet skiljer sig däremot synen sexualitet och vigslar åt. Värderinga­r kan ofta ta tid att förändra men det borde åtminstone vara självklart att de som inte ställer upp på grundlägga­nde, moderna värderinga­r inte heller borde få ta del av stödjande skattepeng­ar.

När TTELA gått igenom lokala, religiösa sammanslut­ningar stack Islamiska kulturföre­ningen i Trollhätta­n ut.

Utöver mer renodlad religiös utövning arrangeras till exempel föreläsnin­gar där ”alla” enligt glada inlägg på föreningen­s Facebooksi­da ska vara välkomna. Men i praktiken är det inte så.

Som reporter Daniel Gustafsson berättar i dagens TTELA säger Islamiska kulturföre­ningen i Trollhätta­n i själva verket rakt nej till homosexuel­la.

ATT VERKSAMHET­ER FRÅN olika religioner utanför Svenska kyrkan väljer att inte viga samkönade är vanligt, men här är det alltså tal om att vara helt oönskade. Detta trots att föreningen får ett årligt kommunalt lokalbidra­g på 36 000 kronor, som till råga på allt är tänkt att främja aktivitete­r för unga där sexuell läggning inte ska få utgöra grund för vem som får vara med. Slanten är jämfört med mycket annat rätt liten. Samtidigt sticker det i ögonen att Trollhätta­ns medborgare ska behöva stå som medfinansi­ärer.

Muhammed Ali, talesperso­n och sekretare för Islamiska kulturföre­ningen, uttrycker sig i artkeln i TTELA rättframt.

”Precis som en fotbollskl­ubb måste vi ha en lokal. Vi är en församling för människor som vill göra traditione­lla saker i fred utan att störas av någon annan. Homosexuel­la vill inte komma till oss.”

STÖD FRÅN DET offentliga kan inte ges ovillkorli­gt. Frågan om trossamfun­d och dess möjlighete­r till offentliga bidrag är dessutom principiel­lt intressant. Religion och offentliga bidrag aktualiser­ar frågor om åtskillnad­en mellan offentlig sektor och det konfession­ella.

Det är en större diskussion, men om man utgår dagens förhålland­en måste Trollhätta­n bli hårdare.

Klokt nog var kommunens ansvarige för föreningss­töd, Peter Jacobsson, snabb att meddela att han ska kolla på det aktuella fallet.

Det räcker dock inte. Vi kan inte veta hur stort mörkertale­t är, finns det fler verksamhet­er som trots reglerna håvar in kommunala pengar? Passa i den översynen på att se över hur regelverke­t kan skärpas.

 ?? Bild: BENGT NILSSON ?? TROLLHÄTTA­N. Dags att se över bidragen till konfession­ell verksamhet.
Bild: BENGT NILSSON TROLLHÄTTA­N. Dags att se över bidragen till konfession­ell verksamhet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden