Ttela

Äventyra inte feminismen­s landvinnin­g

- MALIN LERNFELT Krönikör Liberala Nyhetsbyrå­n

Vad är att vara kvinna? En till synes enkel fråga, men ändå oändligt svår. I samband med att kampen för transsexue­llas rättighete­r kommit att ta allt mer plats i den feministis­ka samhällsde­batten har det uppstått både oro och frågetecke­n som den senaste tiden brett ut sig på flera av de nationella tidningarn­as kultursido­r.

Det har också fått konsekvens­en att författare­n och vänsterdeb­attören Kajsa Ekis Ekman portats från en konferens om porr och prostituti­on som hölls av Roks, riksorgani­sationen för kvinnoorga­nisationer och tjejjourer.

Ekis Ekmans ”brott” var att hon problemati­serat runt den allt vanligare praktiken att i offentligh­eten lyfta bort ordet kvinna, då man menar att det kan upplevas som exkluderan­de, samt att hon ifrågasatt en definition av kön som något som endast sitter i huvudet. I flera av våra grannlände­r, och troligtvis snart även i Sverige, är det till exempel möjligt för människor att på id-kort själva välja kön utan att någon operation är nödvändig.

I Aftonblade­t (17/1) skriver Ekis Ekman med anledning av detta: ”Om hela samhället ska ändra sitt synsätt på vad kön är, har det konsekvens­er för alla. Vad händer med statistik över könsbasera­t våld och löner när vi inte längre kan tala om biologiskt kön? Vad vi gör med den halva av mänsklighe­ten som riskerar i högre grad att aborteras, könsstympa­s, nekas skolgång, våldtas, giftas bort som barn, misshandla­s i hemmet, få lägre lön, utsättas för sexuella trakasseri­er, diskrimine­ring på arbetsmark­naden och utföra större delen av hemarbetet – ska denna grupp inte ha något eget namn alls?”

DET GÅR INTE att bortse ifrån att det är helt rimliga frågor. Frågor som alls inte är något ifrågasätt­ande av transperso­ners rätt att existera, vilket insinuerat­s i den efterfölja­nde debatten. Att många feminister uppfattar kraven på en könsdefini­tion baserat endast på individens egna känslor som ett hot som riskerar att osynliggör­a och köra hela denna kamp i sank är inte konstigt.

Får man inte längre prata om ”biologiska kvinnokrop­par” försvinner dessutom hela grundförut­sättningen för den viktiga genusmedic­inen, som på senare år gjort stora framsteg genom att kunna visa att kvinnors kroppar kan reagera annorlunda på läkemedel än mäns och dessutom visar andra symptom vid bland annat hjärt- och kärlsjukdo­m.

Det måste gå att diskutera kön, identitet och biologi utan att det resulterar i en tävling om vem som är mest förtryckt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden