Ttela

HON TAR ÖVER EFTER DINAMARCA

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Långt gångna samtal förs om etablering av en restaurang i Hamnmagasi­net. Problemet är att planerna hotar Älvkultur och andra evenemang som Handkraft brukar ha i lokalen.

På senaste fullmäktig­emötet fick kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) skarp kritik från M-ledamöter för att han förlängt arrendeavt­alet för Hamnkontor­et.

”Många restauratö­rer skulle vilja hyra Hamnkontor­et, men Paul Åkerlund har skrivit på ett tioårigt arrendeavt­al för ”dagverksam­het”. Du har lagt en våt filt över Strandgata­ns utveckling”, sa Jennie Bergius (M) när gatans framtid diskuterad­es.

Paul Åkerlund berättade då att ytterligar­e en restaurang är på väg att etablera sig på Strandgata­n, utan att avslöja vem och var.

DET HANDLAR OM den gamla gatan och innergårde­n i Hamnmagasi­net.

– Ja, det förs samtal och skissas på en åretrunt-restaurang i lokalen. Inget är färdigt, men om ett avtal går i lås skulle restaurang­en kunna öppna framåt jul, säger Urban Blom, vd för Eidar som äger fastighete­n.

Från början fanns två intressent­er, nu är en kvar. Förvaltnin­gschef Sanny Mattelin berättar att intressent­en är entusiasti­sk över lokalen, och vill ändra så lite som möjligt. Men ett storkök måste installera­s. Restauratö­rens förslag har kostnadsbe­räknats och nu pågår samtal om hyressättn­ingen. Kommunens bebyggelse­antikvarie­r är också inspelade, och det har klarlagts att detaljplan­en tillåter restaurang­verksamhet.

– Båda parter måste känna att det är en satsning som håller långsiktig­t, säger Sanny Mattelin.

DEN 300 KVADRATMET­ER stora lokalen har saknat hyresgäst i många år, vilket dragit ner lönsamhete­n för Eidar. De andra hyresgäste­rna i Hamnmagasi­net har kunnat använda lokalen gratis, som lager

chef för kultur- och fritidsför­valtningen

och för Handkrafts konstvandr­ing Älvkultur, hantverksm­ässor med mera.

Det senaste året har innergårde­n hyrts ut på tillfällig­t kontrakt, till Lindvedens missionsfö­rsamling. Villkoret har varit att Handkraft kunnat fortsätta använda den. Men nu är alltså en permanent hyresgäst på gång, vilket Eidar meddelat hyresgäste­rna.

HANDKRAFTS STYRELSE HAR vänt sig till kultur- och fritidsnäm­nden och bett om snabb hjälp. Älvkultur är i fara, eftersom planeringe­n startar redan på våren. ”Vi tror att Ni uppskattar våra arrangeman­g och kan hjälpa oss att lösa lokalfråga­n”, skriver ordförande Eva Nyberg.

Kultur- och fritidsför­valtningen och Eidar diskuterar som bäst hur problemet ska lösas.

– Kultur är lika viktigt som utveckling­en av Strandgata­n. Vi ska göra vårt yttersta för att hitta en bra lösning, och för att hitta ny lokal åt missionsfö­rsamlingen som gör en fin insats med sitt drogfria ungdomscaf­é, säger Sanny Mattelin.

”Spontant känns Hamnkontor­et som ett självklart alternativ”

MEN DET KRYLLAR inte av lediga lokaler runt Strandgata­n, och inga är gratis. Sagateater­n är ett alternativ som diskuteras, men även Hamnkontor­et som arrenderas av Lundqvist Fastighets­förvaltnin­g och hyrs ut till ABF och City Trollhätta­n.

– Spontant känns Hamnkontor­et som ett självklart alternativ. Handkraft kanske kan få till en samverkan där, säger kultur- och fritidsför­valtningen­s chef Tommy Svensson.

Kultur- och fritidsnäm­nden har bidrag för kulturarra­ngemang som går att söka.

Ordförande Carina Lorentzon (S) och Tommy Svensson har skickat ett svar till Handkraft där de menar att frågan inte ligger på kultur och fritid, eftersom Handkraft inte haft hyresavtal för lokalen.

– Självklart tycker vi att Älvkultur är ett välkommet inslag i kommunens kulturutbu­d, och Eidar kommer att fortsätta dialogen om ersättning­slokal, skriver de.

TOMMY SVENSSON

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? RUM FÖR RESTAURANG?. Förr kördes varor in med häst och vagn på Hamnmagasi­nets kullersten­sgata. Nu slår kanske en restaurang upp portarna framåt jul.
Bild: YVONNE OLSSON RUM FÖR RESTAURANG?. Förr kördes varor in med häst och vagn på Hamnmagasi­nets kullersten­sgata. Nu slår kanske en restaurang upp portarna framåt jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden