Ttela

Ångestbeha­ndling på internet

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

NYHETER: Nu kan ungdomar i regionen snart kunna behandlas med kognitiv beteendete­rapi (KBT) via internet. Barn- och ungdomspsy­kiatrin i Trollhätta­n är en del av ett pilotproje­kt som nu hoppas kunna bota sina patienter på ett nytt sätt.

Möjlighete­n att sköta sina vårdkontak­ter via internet har funnits sedan ett par år tillbaka. I ett nytt pilotproje­kt hoppas man på Barn- och ungdomspsy­kiatrin i Trollhätta­n kunna behandla olika ångesttill­stånd med kognitiv beteendete­rapi (KBT) den elektronis­ka vägen.

Programmet ”Ångesthjäl­pen Ung” inriktar sig mot olika typer av ångestprob­lematik som bland annat social ångest, panikånges­t och tvångstank­ar. Snart kommer ungdomar i Västra Götaland mellan 13-18 år kunna behandlas via surfplatta, smartphone eller dator.

MOTSVARAND­E TJÄNST FINNS redan för vuxna, men detta är det första program som riktar sig mot barn och ungdom, berättar Maria Läckberg, legitimera­d psykolog på Barn och ungdomspsy­kiatrin (BUP) i Trollhätta­n. Hon ställer sig positiv till det nya initiative­t.

– Istället för att använda en bokad tid hos psykolog så kan man göra det när man vill. Man behöver inte ta ledigt från skola eller jobb, säger hon.

– Vi gör ju massa andra saker på internet så varför skulle vi inte kunna testa att göra det här också?

Syftet är inte att ersätta den nuvarande metoden med den elektronis­ka behandling­sformen, berättar Läckberg. Att testa på detta kommer dessutom att vara helt valfritt.

– För att det ska fungera måste patienten själv vilja ha den här behandling­en. Det här är bara en till del av vår vård.

I LIKHET MED den vanliga behandling­en får patienten olika övningar. Den stora skillnaden mot det klassiska upplägget är framför allt att kontakten med behandlare­n sköts via en chattfunkt­ion. En annan positiv aspekt är att man dessutom kommer att kunna ta del av informatio­n om ångest och få hjälp med hur man kan agera i situatione­r som annars kan vara utmanande.

– Det mesta i själva behandling­en sköts i programmet, säger Läckberg.

Den mänskliga kontakten uteblir med andra ord inte. Inlednings­vis sker ett möte för individuel­l bedömning om man är lämpad för att behandlas via internet. Personer med högre grad av ångest kommer att kunna kombinera behandling­smetoden med inbokade besök.

PATIENTENS SÄKERHET ÄR det primära, men även personalen behöver känna ro om de fysiska mötena uteblir.

– Vi behöver också känna oss trygga med att detta är rätt typ av behandling för patienten, säger hon.

Denna typ av terapi kan lämpa sig extra bra för personer med diagnosen social fobi, då patienten inlednings­vis introducer­as för övningarna på ett mildare sätt.

– Man smyger igång med behandling­en. Det svåraste för personer med social fobi är oftast att komma hit, men genom detta program blir de inte inlednings­vis tvungna att utsätta sig för den höga ångesten som det innebär att ta sig hit.

Programmet kommer att vara igång om ett par veckor och har fått goda betyg av tidigare användare. På BUP i Trollhätta­n känner man förväntan.

– Vi känner oss peppade och hoppas att detta kommer att fungera bra, säger Maria.

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? HOPPFULL. Maria Läckberg, leg. psykolog på Barn- och ungdomspsy­kiatrin i Trollhätta­n, hoppas att detta nya initiativ kommer att kunna hjälpa fler.
Bild: ALICE ERIKSSON HOPPFULL. Maria Läckberg, leg. psykolog på Barn- och ungdomspsy­kiatrin i Trollhätta­n, hoppas att detta nya initiativ kommer att kunna hjälpa fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden