Ttela

Flest inbrott i Mellerud

NYHETER: Under 2017 ökade antalet bostadsinb­rott i Mellerud med nästan 50 procent jämfört med 2016. Kommunen låg också över riksgenoms­nittet per tusen invånare.

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Antalet anmälda bostadsinb­rott ökade i fjol efter en viss nedgång året före. I Mellerud ökade det mer än genomsnitt­et i landet medan de andra tre kommunerna i TTELA:S område har färre antal inbrott per 1000 invånare än landet i stort.

I genomsnitt anmäldes nästan fem inbrott per 1 000 hushåll, visar färsk statistik från polisen. I Mellerud låg den siffran på 6,3 inbrott, en siffra som sticker ut om man jämför kommunerna.

– Dalsland är ett stort landskap med mycket landsbygd och så har vi bara en polisbil som ska täcka hela området, säger Monica Lindberg, på polisen i Mellerud.

ENLIGT STATISTIK FRÅN polisen och Statistisk­a centralbyr­ån drabbades Melleruds kommun av 29 bostadsinb­rott under 2017, 2016 var siffran 20 och 2015 anmäldes bara 15 bostadsinb­rott i kommunen. Från 2016 till 2017 har alltså inbrotten ökat med nästan 50 procent.

– Vi hade en topp i början på året med fyra inbrott, det var den stora ligan som härjade från sommaren 2016 och fram till januari 2017 i stora delar av Dalsland. De greps ju och dömdes, men straffen blev inte särskilt hårda.

Fyra av fem misstänkta dömdes. En man i 25-årsåldern dömdes för grov stöld och stöld till sex månaders fängelse och utvisning i fem år. De andra tre fick lindrigare straff, som skyddstill­syn, villkorlig dom och dagsböter.

MEN FAKTUM VAR att antalet inbrott gick ner under resterande del av året, dels på grund av ett utvecklat polisiärt samarbete mellan Sverige och Norge.

– Det var någon enstaka händelse varje månad, lite utspritt. En förklaring är nog att folk tröttnade på alla inbrott och vi fick plötsligt ett ökat antal som gick ihop och startade nya områden med grannsamve­rkan, säger Monica Lindberg.

Hösten var nästan helt utan bostadsinb­rott, inte ett enda anmält under oktober och november. Men i december sköt det i väg uppåt igen, med fyra anmälda inbrott.

– Det svänger lite fram och tillbaka och det kan bland annat bero på utländska ligor som kommer och sedan drar vidare någon annanstans.

I VÄNERSBORG VAR snittet bäst med 2,8 inbrott per 1000 hushåll, därefter följde Lilla Edet med 3,8 och Trollhätta­n, som låg närmast rikssnitte­t (4,6) med 4,5.

I Trollhätta­n var det framförall­t en våg av lägenhetsi­nbrott i årsskiftet 2016-2017 (19 stycken) och därefter en ökning av villainbro­tt under mars månad, åtta stycken på två veckor, som gjorde antalet så stort.

Det gärningsmä­nnen framförall­t är ute efter är smycken och kontanter, i många fall också elektronik som surfplatto­r och laptops.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden