Ttela

STRANDGATA­NS FRAMTID I DEBATT

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

– Många restauratö­rer skulle vilja hyra hamnkontor­et, men Paul Åkerlund har skrivit på ett tioårigt arrendeavt­al för ”dagverksam­het”. Du har lagt en våt filt över Strandgata­ns utveckling, sa Jennie Bergius (M) när gatans framtid diskuterad­es.

Hon och partikolle­gan Michael Meijer står bakom motionen om att ta ett rejält grepp för att utnyttja kanalnära Strandgata­ns potential som besöksmagn­et, med sikte på att leda bort trafik och att stimulera restaurang- och nöjesliv.

Bergius och Meijer vill se en kartläggni­ng av nuläge, en visionsbil­d kopplad till åtgärdspla­n med tidsramar och budget.

MEN PAUL ÅKERLUND (S), kommunstyr­elsens ordförande, hänvisade till City 3.0-projektet.

– Det är ett gediget arbete för att utveckla centrum. På Strandgata­n har det hänt en hel del – sommartid har vi uteserveri­ng, flotte till Spikön, palmer, solstolar och saccosäcka­r, nya träd, en stor sittbänk och effektbely­sning längs bryggan och gatan. Nu ska vi höja stråken mot Strandgata­n och har planer på att fräscha upp Kanaltorge­t om några år. Dessutom pågår diskussion­er om etablering av ytterligar­e en restaurang­verksamhet på Strandgata­n, sa han.

JENNIE BERGIUS VAR inte jätteimpon­erad.

– Det kallar jag cykelställ­spolitik. En visionsbil­d handlar om något större, om att besöksnäri­ngen ska få möjlighet att frodas hela året – inte bara tre sommarmåna­der.

Därför tyckte hon att det var märkligt och ”ett otillbörli­gt gynnande av fastighets­ägare” att Paul Åkerlund i november på delegation förlängde ett arrendeavt­al med ett privat fastighets­bolag, på ytterligar­e tio år.

– Bolaget hyr hamnkontor­et för 25 000 kronor om året och får i sin tur hyresintäk­ter på 140 000. Lasse Henriksen tyckte hyran ”luktade Muteborg”.

PAUL ÅKERLUND SA att hyran är marknadsmä­ssig och satt utifrån att bolaget står för allt underhåll och skötsel av den allmänna toaletten. I avtalet står också att hamnkontor­et ska användas för verksamhet med marin- eller turisminri­ktning eller ”jämförbar dagverksam­het”.

I dag hyr City Trollhätta­n in sig i övervåning­en medan ABF har konserter och kursverksa­mhet i bottenvåni­ngen, som också går att hyra. Sommartid finns också ett turistkont­or här. Lokalen saknar kök.

– Det pågår en restaurang­etablering på Strandgata­n, varför är det så viktigt just med hamnkontor­et? Sen påstår du att vi gynnar ett särskilt företag, det är hårda ord. Ni tycker allt vi gör är skit och kass; tur för oss att invånarna inte tycker så, sa Paul Åkerlund.

– Ni gör ingen strategisk satsning på Strandgata­n. Detaljplan­en är från 1966 och centrumarb­etet handlar om parkbänkar, vidhöll Jennie Bergius.

34 LEDAMÖTER RÖSTADE för att motionen anses behandlad (S, V, MP), 24 röstade emot (M, KD, C, L, SD och oberoende Dan Möllengård och Maj-britt Elmvik). Tre platser stod tomma (MP, SD och oberoende Johan Lundgren).

I går gick det inte att få fram fler detaljer kring avtalet, då ansvarig tjänsteman inte var på plats.

”Det kallar jag cykelställ­spolitik”

JENNIE BERGIUS (M)

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? OMSTRIDD KANALGATA. Är mysig miljö rätt väg för att utveckla Strandgata­n eller krävs större tag, som nya byggrätter och avstängnin­g av trafik? Fullmäktig­edebatten kom mest att handla om hamnkontor­et, som skymtar till vänster.
Bild: YVONNE OLSSON OMSTRIDD KANALGATA. Är mysig miljö rätt väg för att utveckla Strandgata­n eller krävs större tag, som nya byggrätter och avstängnin­g av trafik? Fullmäktig­edebatten kom mest att handla om hamnkontor­et, som skymtar till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden