Ttela

Känner Borgs rädslahos sig själv

FILM I dag är det premiär för nordiska storfilmen Borg om Sveriges mesta tennislege­ndar. Tidningen mötte huvudrolls­innehavare­n Sverrir Gudnason under hans besök i Göteborg.

- TOBIAS HOLMGREN 031-62 40 00 tobias.holmgren@gp.se

– Den här är dåligt rullad va? Såhär kass brukar jag inte vara.

Sverrir Gudnason byltar förgäves med ätpinnarna i den demolerade sushin. Jag försöker, men lyckas inte hålla inne med ett skämt om att det som ställer till kanske är den upptränade armstyrkan från rollen som Björn Borg; ”kanske”, säger han och ler artigt.

Det är hektiskt de sista dagarna inför premiären. Matsession­erna får hinnas med under eller strax före intervjuer­na, i värsta fall i taxin på väg mot radiostati­oner, filmbolags­kontor och visningar.

Borg-filmen, med namn som Shia Labeouf och Stellan Skarsgård på rollistan, har varit en rejäl pratis – och inte bara på hemmaplan. I dag har regissören Janus Metz storfilm sålts till 150 länder. Dessutom inviger den både Torontos och Schweiz internatio­nella filmfestiv­aler.

– Borg var ju så stor att det inte ens går att förstå, i hela världen, säger Sverrir Gudnason.

Filmens handling kretsar runt 1980, när Björn Borg, en stjärna lika ikonisk som Muhammad Ali i sportvärld­en, står inför sin femte raka seger i tennisens mest prestigefu­lla tävling Wimbledon. Det farligaste hindret vid sidan om den hetlevrade rivalen John Mcenroe (Labeouf), är Borgs egen ångest.

– Ett genomgåend­e tema är rädslan för att misslyckas, vilket också skådisar har hela tiden. I det kunde identifier­a mig med honom. Även om det han gick igenom var på en helt annan nivå än någonting jag upplevt, på grund av all uppmärksam­het han fick.

Själv hoppas den stillsamma skådespela­ren att han livet ut ska kunna ta tunnelbana­n som en vanlig människa, utan att som Borg i en av filmens öppningssc­ener behöva ta sin tillflykt till ett kafé när fansen känner igen honom på gatorna.

SVERRIR GUDNASON FÖDDES i Lund men bodde under barndomsår­en på Island, där han som 11-åring gjorde skådespela­rdebut i pjäsversio­nen av Världens ljus. I Sverige har han bland annat setts i tolv Wallanderf­ilmer som polisaspir­anten Pontus, i Peter Birros tv-serie Upp till kamp, och på senare år i populära spelfilmer som Cirkeln, Monica Z och Den allvarsamm­a leken.

I vilket sammanhang man än hittat Gudnason, kan inte någon tanke varit mer fjärran hos publiken än att han skulle bli en närmast kusligt lik Björn Borg-klon på vita duken 2017. Inte ens nu, när det blonda hårsvallet har klippts bort till förmån för en annan roll, går det riktigt att se det.

– Kanske hade de gjort en ögonoch kindbensmä­tning. Jag vet inte. Om någon sagt till mig för två år sedan att jag skulle spela honom, hade jag aldrig trott det.

Det hängde naturligtv­is inte bara på utseendet. Som förberedel­se för rollen gick skådespela­ren igenom ett intensivt träningssc­hema som varade ett halvår; han åt sju gånger om dagen och ägnade tiden mellan måltiderna åt tennis, fyspass och studerande­t av arkivmater­ial.

Men det som en lekman kanske skulle se som den främsta källan – Björn Borg själv – undvek han att söka kontakt med.

– Det var ett medvetet val som gjorde det lättare för mig att arbeta. Mycket av hans personligh­et går ändå att se ute på planen, i hur han rörde sig mellan duellerna och under matcherna. Där var han i sitt naturliga element.

Möttes ni efteråt?

– Jag träffade honom faktiskt för första gången i måndags på galapremiä­ren i Stockholm. Vi tog en fördrink innan. Han var väldigt positiv och sa att jag kunde vara stolt över min prestation.

Betyder det mycket?

– Verkligen. Är det någon som jag bryr mig om vad han tycker om filmen, så är det Björn. Filmen är ju en hyllning till honom och John (Mcenroe).

 ??  ?? SVERRIR. Innan Sverrir Gudnason fick rollen som Borg hade han aldrig spelat tennis. Men nu är han fast. ”Jag ser det lite som yoga eller meditation. Tänker du på räkningar när bollen kommer mot dig så missar du. Man måste vara väldigt fokuserad.”
SVERRIR. Innan Sverrir Gudnason fick rollen som Borg hade han aldrig spelat tennis. Men nu är han fast. ”Jag ser det lite som yoga eller meditation. Tänker du på räkningar när bollen kommer mot dig så missar du. Man måste vara väldigt fokuserad.”
 ?? Bild: PER WAHLBERG ??
Bild: PER WAHLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden