Ttela

Överklagad mordbrand fastställd

- VIKTORIA OSKARSSON 0520-42 26 13 viktoria.oskarsson@ttela.se

Mannen ville hämnas den anställde på socialtjän­sten genom att sätta eld på personens hus. Nu har hovrätten sagt sitt om tingsrätts­domen som överklagad­es där mannen dömdes skyldig för mordbrand.

Den 30-årige man som i juli dömdes skyldig för 56 fall av bedrägerie­r, mordbrand och ringa narkotikab­rott valde att överklaga ansvarsdel­en i mordbrand. Hovrättsfö­rhandlinga­rna hölls i förra veckan och på torsdagen kom domen: Hovrätten fastställe­r Vänersborg­s tingsrätts dom.

30-ÅRINGEN YRKADE I hovrättsfö­rhandlinga­rna att han i stället skulle dömas för skadegörel­se, i andra hand försök till mordbrand – och inte just mordbrand.

30-åringen hällde ut bensin och annan brandfarli­g vätska inne i huset...

Men hovrätten delar inte den synen med 30-åringen. I domen skriver hovrätten: ”Branden släcktes snabbt och medförde förhålland­evis begränsade skador. Men gärningen var en planerad hämndaktio­n (...) Avsikten var att hemmet skulle brinna ned, vilket skulle ha inneburit omfattande ekonomiska och ideella förluster. Brottet kan därför inte anses som mindre allvarligt”.

Mannen dömdes till rättspsyki­atrisk vård i tingsrätte­n. Denna straffpåfö­ljd fastställe­r även hovrätten.

DET VAR I april som 30-åringen tog sig in i en privat bostad till en anställd hos socialtjän­sten för att hämnas. 30-åringen hällde ut bensin och annan brandfarli­g vätska inne i huset och tände sedan på. Mannen har berättat hur han kvällen innan gärningen tog sig in i garaget till den målsägande och väntade med att ta sig in i bostaden till morgonen då han sett målsägande lämna bostaden tillsamman­s med sitt barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden