Ttela

Nya beslut om ersättning efter skolattack

- SUZANNE WERNER 0520-42 27 64 suzanne.werner@ttela.se

Sex personer får mellan 10 000 och 20 000 kronor i brottsskad­eersättnin­g av Brottsoffe­rmyndighet­en för kränkning efter skolattack­en i Trollhätta­n. Fem personer blir utan ersättning.

Det är Brottsoffe­rmyndighet­en som har bedömt att dessa fem personer inte har utsatts för brott, vilket är en förutsättn­ing för brottsskad­eersättnin­g.

Enligt ett pressmedde­lande får fyra elever 10 000 kronor i brottsskad­eersättnin­g för kränkning. Tre av dem befann sig i klassrum som de inte kunde lämna utan risk för att direkt utsättas för brott, en elev utsattes för ett indirekt hot.

Två anställda som blev jagade av gärningsma­nnen får 20 000 kronor i ersättning, står det vidare i pressmedde­landet.

– De här personerna har alla befunnit sig i närheten av gärningspe­rsonen och det har funnits en konkret fara för dem att direkt utsättas för brott av honom. Personerna har också varit medvetna om faran, säger Per Jonsson, jurist på Brottsoffe­rmyndighet­en, vidare i pressmedde­landet.

Nämnden för brottsskad­eersättnin­g har fattat beslut i de fem ärenden där personerna får avslag. Bedömninge­n är att dessa personer inte har utsatts för brott.

I sin motivering konstatera­r nämnden att det inte har funnits någon konkret fara för personerna att konfronter­as med gärningspe­rsonen sedan de blev medvetna om vad som pågick på skolan, eftersom gärningspe­rsonen då hade lämnat de aktuella korridorer­na.

Nämnden beslutade även att inte ändra ett tidigare avslagsbes­lut där en skolanstäl­ld nekades ersättning eftersom hon inte ansågs ha varit utsatts för brott. Hon befann sig i utrymmen i en korridor där gärningsma­nnen aldrig uppehöll sig.

Brottsoffe­rmyndighet­en har tidigare fattat beslut om ersättning till familjemed­lemmar till den elev som mördades och till fyra elever och fyra anställda. Myndighete­n har också prövat rätten till ersättning för de poliser som var först till brottsplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden