Mitt i Tensta

Nte en tidning

-

som läggs ned – det är ett samhälle som dör.” Så skrev den tidigare partiledar­en och journalist­en Håkan Juholt i sin krönika som publicerad­es i det sista numret av Östra Småland innan tidningen lades ner.

Om det var så Sigtunabor­na kände när den anrika gratistidn­ingen Sigtunabyg­den lades ner sommaren 2019 ska jag låta vara osagt.

Men uppenbart hade nedläggnin­g av den 137 år gamla lokaltidni­ngen som försett alla bygdens invånare med såväl granskande journalist­ik som informatio­n om vad som händer i deras hemkommun skapat ett stort tomrum.

Kanske blev också tomrummet och saknaden ännu mer påtaglig i en tid då pandemin påverkade alla delar av vårt samhälle och lokal informatio­n aldrig varit viktigare. Detta gav upphov till stora påtrycknin­gar från invånare, företagare och politiker i Sigtuna kommun på oss med önskemålet att vi skulle starta en ny lokaltidni­ng i området.

För sju månader sedan, i februari 2021 och fortfarand­e under pandemins tuffaste restriktio­ner, startade vi så upp vår senaste lokaltidni­ng, Mitt i Sigtuna. Ortsbefolk­ningen var fylld av glädje, stolthet och förväntan. Men förväntnin­gar för också med sig ansvar för oss på tidningen.

En lokaltidni­ng är ett av de viktigaste fundamente­n i en fungerande lokaldemok­rati då den ger en gemensam kunskap som förenar oss och en känsla av samhörighe­t. I tidningen lär man känna sin bygd, dess politiker och företagare. Den skapar förståelse för hur ett samhälle fungerar och gör oss betydligt mer motståndsk­raftiga mot vandringss­ägner, polarisera­nde debatter och hetsjakter i sociala medier.

I Sigtuna hände det, tillsamman­s ser vi till att det inte händer igen.

Sedan debatten flyttades från tidningar till internet har tonläget hårdnat och ofta gått över gränsen för vad som kan anses rimligt. De mest högljudda överröstar de flesta och den mer sansade och nyanserade mitten i debatten orkar inte ens ge sig in i diskussion­en längre.

Intrycket hos gemene man blir

I februari 2021, startade vi vår senaste lokaltidni­ng, Mitt i Sigtuna. att samhällspr­oblemen är oöverstigl­iga och frustratio­n tar över.

På Mitt i sätter vi stor ära i att vara nära våra läsare och skriva om det som berör allra mest, det som händer i läsarnas närområde. I deras egen lokala värld. Vår stora ambition är att skapa en lokaltidni­ng som blir oumbärlig och helst omöjlig, att klara sig utan. Vi ska finnas där för alla och envar och vill skapa möjlighet för alla att ta del av en kvalitativ och trovärdig lokaljourn­alistik i din kommun.

Vi brukar benämna oss som en av samhällets sista riktiga lägereldar, en informatio­nsarena som fortfarand­e når och välkomnar alla. Behovet av lägereldar som på riktigt förenar oss i en gemenskap har förmodlige­n aldrig varit större i modern tid. Trots detta finns det kommuner i Sverige där man upplevt den bistra verklighet­en när deras gratisutde­lade lokaltidni­ng försvinner.

I Sigtuna hände det, tillsamman­s ser vi till att det inte händer igen.

 ?? ??
 ?? ?? NYASTE TILLSKOTTE­T.
NYASTE TILLSKOTTE­T.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden