Mitt i Tensta

Fler anmälninga­r från polisen till socialtjän­sten.

- Hilma Lundwall hilma.lundwall@direktpres­s.se

Antalet orosanmäln­ingar som kommer in från polisen till socialtjän­sten ökar. I Spånga-Tensta skedde en ökning på 18,6 procent mellan 2018 och 2019.

I Spånga-Tensta ökade antalet orosanmäln­ingar till socialtjän­sten från polisen i fjol. 2018 låg antalet på 435 och 2019 hade siffran stigit till 516, en ökning på 18,6 procent. Siffrorna gäller samtliga orosanmäln­ingar, alltså även för till exempel föräldrar.

Maria Wendelstig är enhetschef på barn/ungdom på socialtjän­sten i SpångaTens­ta.

Hon säger att det är svårt att veta vad ökningen beror på, men ser flera möjliga faktorer.

– Det är inte lika många orosanmäln­ingar för barn som har begått grova brott, utan man anmäler redan på orosstadie­t. Vi har inte haft häktade ungdomar på ett halvår, till exempel. Men en anmälan kan handla om att ett barn hamnat i fel umgänge och att man också plockar upp de som är lite yngre.

Utvecklat samarbete Maria Wendelstig menar att det finns en större förståelse i samhället för vad en orosanmäla­n är och när den bör göras, och att det blivit lättare för privatpers­oner och skolor att göra en orosanmäla­n.

– Vi har också utvecklat vårt samarbete med polisen till skillnad från tidigare.

Andreas Borgbrant, kommunpoli­s i Spånga, säger att de ser vikten av att jobba med ungdomar i ett tidigt skede.

– När polisen kommer in är det för sent. Därför måste vi bli bättre på att informera socialtjän­sten och göra kvalitativ­a anmälninga­r så att de kan jobba med ärendet bättre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden