Mitt i Tensta

Det handlar om att medborgarn­a är med och bestämmer. Sus Andersson (MP), om medborgarb­udget.

Införs ändå 2017

-

Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd kommer att genomföra en medborgarb­udget under 2017 som ett pilotproje­kt. Meningen är att engagera invånarna i utveckling­en av den egna stadsdelen genom dialog och medbestämm­ande.

I Spånga-Tensta uppger var fjärde person att de har lågt förtroende för stadsdelsf­örvaltning­en, enligt förvaltnin­gens tjänsteutl­åtande. Förhoppnin­gen är att arbetet med en medborgarb­udget, kopplad till utveckling av stadsmiljö­n och tryggheten i området, ska öka invånarnas engagemang och stärka den sociala sammanhåll­ningen.

Olika grupper ska dras in i arbetet och de ska dessutom vara med och bestämma inriktning och mål för verksamhet­en.

– Vi ser att en medborgarb­udget kan vara ett bra demokrativ­erktyg, säger Sus Andersson (MP). När arbetet genomförs på ett bra sätt involverar man människor, som i normala fall inte deltar. Man får dem att känna att de är en del av den demokratis­ka processen.

Erfarenhet­er från andra länder visar att arbetet med en medborgarb­udget ökar människors förtroende för de förtroende­valda. När invånarna får vara med och bestämma hur prioriteri­ngarna ska göras ökar dessutom förståelse­n för svårighete­rna att bedriva politik.

– Det handlar om att medborgarn­a är med och bestämmer, men det är viktigt att ha tydliga ramar, säger Sus Andersson. Sveriges kommuner och landsting har samlat erfarenhet­er från tidigare projekt, och det är viktigt att det är tydligt vad man fattar beslut om och hur besluten fattas. Vi från nämnden vill ha en helhetsbil­d av vad hela projektet kommer att kosta.

Det vanligaste är att medborgarn­a får vara med och bestämma över en del av budgeten. De prioriteri­ngar som medborgarn­a kommer fram till används sedan som underlag till politikern­as beslut.

Från början var det meningen att arbetet skulle inledas redan i höst, men nu är det 2017 som gäller. Sus Andersson ser fram emot ett mer konkret förslag i samband med verksamhet­splanen nästa år.

– Alla ska veta på förhand hur förutsättn­ingarna ser ut, annars finns det risk att det skapar frustratio­n. Och det vill vi inte.

Partierna i majoritete­n är eniga i frågan. Centerpart­iet är också positivt till en medborgarb­udget, men de övriga partierna i alliansen röstade mot förslaget.

– Vi tror, det blir de personer som är vana att göra sina röster hörda, framför allt föreningsv­ana personer, som kommer att driva sin linje, även om det inte är till fördel för hela stadsdelen, säger Bengt Porseby, (L). Det blir inte riktigt demokratis­kt. De här pengarna kan användas på ett bättre sätt.

Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? EXEMPEL. I Upplands Väsby har man använt medborgarb­udget flera gånger. Ett resultat är en parkourban­a som medborgarn­a varit med och tagit fram.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON EXEMPEL. I Upplands Väsby har man använt medborgarb­udget flera gånger. Ett resultat är en parkourban­a som medborgarn­a varit med och tagit fram.
 ??  ?? Sus Andersson.
Sus Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden