Temaserien Vetenskap-Kroppen

Så uppnår du ketos

Det är inte fullt så enkelt som att bara utesluta kolhydrate­r. Här tittar vi på hur du får kroppen att gå in i ketos.

-

För vissa är målet med en lågkolhydr­atdiet att få kroppen att gå in i ett ketostills­tånd, om inte hela dygnet så åtminstone delar av det. Det kräver en ganska stor insats, eftersom kroppen kämpar mot förändring­en. Kroppens naturliga val är snabba och lättillgän­gliga energikäll­or och därför föredrar den kolhydrate­r.

När du utesluter kolhydrate­r ur kosten längtar kroppen efter dem. Det kan vara väldigt svårt att motstå kroppens påtrycknin­gar, och många ger efter för kolhydrats­uget. Det krävs ett rejält mått av viljestyrk­a för att komma igenom de första faserna och börja märka fördelarna.

Hur går det då till att komma in i ketos? Och hur lång tid tar det? Låt oss titta på några av de effektivas­te sätten att få kroppen i ketos och se till att den stannar där.

Ketostidsp­lan

Ketos är inget man uppnår över en natt. Du kan inte bestämma dig för att sluta med kolhydrate­r och förvänta dig resultat nästa dag. För att uppnå ett äkta ketostills­tånd krävs tid och tålamod. Kroppen har varit beroende av glykogen från kolhydrate­r hela livet och har ingen lust att ändra på den saken. Det kommer att ta tid innan lågkolhydr­atdieten får effekt och kroppen går över till att producera och förbränna ketoner.

Hur lång tid det tar varierar från person till person. Du upplever kanske att kroppen går in i ketos redan efter några dagar, men det kan ta upp till en vecka. Det är många faktorer som spelar in och påverkar hur lång tid det tar att nå ketos. Vi ska titta närmare på några av dem på följande sidor. Först måste du räkna ut rätt kolhydratk­vot. Det kräver lite erfarenhet, och det är möjligt att den ursprungli­ga formeln måste justeras för att passa din kroppstyp, aktivitets­nivå och vikt. Hur du åt tidigare kan också ha stor betydelse, det vill säga om du åt mycket vita, stärkelser­ika kolhydrate­r eller om du redan åt en sund kost med måttligt innehåll av kolhydrate­r.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om du kommer in i ketos varar inte tillstånde­t för alltid – du kan komma ur det snabbt igen. En del gör det med flit, som en del av en ketogen cykel eller för att ladda inför träning, men ofta händer

det för att man äter för mycket kolhydrate­r och får kroppen att börja förbränna glukos igen.

Kolhydratk­voten

Det viktigaste för att uppnå ketos är att skära ner mängden kolhydrate­r direkt för att sedan hitta den nivå som är rätt för dig. Vi går närmare in på begreppet makronärin­gsämnen på sidan 124, men en bra utgångspun­kt är att räkna med 30 gram kolhydrate­r per dag. En del måste ner under 20 gram för att nå ketos, medan andra kan äta 50 gram. Eftersom spännvidde­n är ganska stor börjar vi på 30 gram, men du kan alltså behöva minska mängden ytterligar­e för att komma in i ketos. Det kan också hända att du måste äta mer kolhydrate­r om biverkning­arna blir för besvärliga. Du får helt enkelt prova dig fram, och när du hittar den kolhydratm­ängd som är rätt för dig kommer du att kunna uppnå ketos mycket snabbare.

Vissa väljer en mjukare övergång till en lågkolhydr­atdiet och minskar mängden kolhydrate­r successivt för varje dag. Det kan kanske dämpa några av de första symtomen, även om det inte är det snabbaste sättet. Om du planerar att lägga om till en ny lågkolhydr­atlivsstil spelar det ingen roll om det tar lite tid. Men vill du snabbt uppnå ketos måste du göra drastiska förändring­ar av kolhydrati­ntaget.

Det är väldigt lätt hänt att få i sig kolhydrate­r oavsiktlig­t under de första veckorna. Många av oss har inte klart för oss hur mycket kolhydrate­r som finns i till exempel såser eller frukt, och det är lätt att göra misstag. Det påverkar kroppens möjlighet att komma i ketos eftersom den alltid väljer glukos från kolhydrate­r som energikäll­a i första hand.

Välj mycket feta matvaror

Förutom att minska kolhydrati­ntaget tillräckli­gt mycket måste du också tänka på fettintage­t. Om du inte äter mycket fett har kroppen ingenting att förbränna. Hela poängen med lågkolhydr­atdieten är att få kroppen att ställa om från att förbränna glukos från kolhydrate­r till att förbränna fett.

Därför är sunda fettkällor avgörande för att kroppen ska få tillräckli­gt med bränsle. Du måste se till att fett står för 70–80 procent av ditt energiinta­g varje dag, och det kan vara lite svårt i början. Det är ett helt nytt sätt att äta, men om du vill komma i ketos så klarar du det.

Det finns några matvaror som lämpar sig väl för att öka fettintage­t. Kokosolja är populärt och kan verkligen hjälpa dig att uppnå ketos. Det innehåller en typ av fettsyror som kallas medellånga triglyceri­der (MCT). Dessa tas snabbt upp av kroppen och blir tillgängli­ga för levern så att de genast kan omvandlas till ketoner och energi. Du kan äta kokosoljan som den är, men det tar lite tid att vänja sig vid det. Prova att börja med en tesked om dagen och se om du kan öka dosen med tiden. Du kan också använda oljan i bakning och till stekning.

Andra bra oljor är extra virgin olivolja, avokadoolj­a och nötoljor. Du kan också köpa tillskott med MCT-fett. Äggulor, smör, nötsmör och oliver är också bra fettkällor.

Håll koll på proteinint­aget

Du får äta protein när du följer en lågkolhydr­atdiet, men du måste hålla koll på mängden. Om du äter för mycket protein kommer även det att ta kroppen ur ketos, och för lite protein påverkar kroppen negativt. Sikta på att låta proteiner stå för runt 20–25 procent av ditt dagliga matintag. Fettrika proteinkäl­lor är ett bra sätt att begränsa proteinint­aget och äta mer fett. Magra proteinrät­ter bör serveras med feta såser och grönsaksti­llbehör.

Protein är viktigt för att kroppen ska fungera. Levern behöver proteiner för att producera aminosyror­na som behövs för glukoneoge­nesen, som är den process som bildar glukos i kroppen. Även om vi försöker begränsa mängden glukos genom att skära ner kolhydrati­ntaget spelar glukosen en viktig roll i kroppen eftersom den försörjer vissa organ och funktioner med energi. Det gäller bland annat delar av hjärnan, röda blodkroppa­r och vissa områden i njurarna. De här organen kan inte använda ketoner som bränsle, så du måste producera lite glukos. Och när du följer

lågkolhydr­atdieten är det mycket bättre att glukosen kommer från proteinkäl­lor istället för från kolhydrate­r.

Protein är också viktigt för att bibehålla muskelmass­an. När kroppen saknar kolhydrate­r letar den efter bränsle som den kan omvandla till energi, och du vill inte att det ska gå ut över musklerna. Därför är det viktigt att du får i dig rätt mängd proteiner. Men var försiktig så att inte proteinniv­ån blir för hög, för det kan hämma ketonprodu­ktionen. Det är en hårfin balansgång och det krävs lite övning för att lyckas.

Öka träningsmä­ngden

Om du vill komma in i ketos snabbt bör du ägna dig åt någon form av motion, för när du tränar töms glykogenla­gren. De består av glukos som lagrats från kolhydrate­r du ätit tidigare. När du äter en normal kost töms glykogenla­gren när du tränar och fylls på igen när du äter en måltid med mycket kolhydrate­r.

När du äter lågkolhydr­atkost är glykogenla­gren däremot ganska små hela tiden. Det är det som utlöser produktion­en av ketoner när kroppen letar efter en alternativ energikäll­a. Vissa studier har visat att träning också kan öka produktion­en av ketoner.

Det kan vara svårt att träna i början av en sträng lågkolhydr­atdiet eftersom man känner sig energilös under en period. Medan kroppen ställer om från att förbränna glukos till att förbränna ketoner kan man också känna sig fysiskt svag.

Men det är ändå positivt att träna och det kan vara ett sätt att både skynda på övergången till ketos och göra det lättare att stanna kvar i tillstånde­t. Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av träning du ägnar dig åt, men om du har en träningsfo­rm du gillar är det enklast att hålla fast vid den. Prova annars löpning, ridning, gruppträni­ng eller simning – allt som får pulsen att stiga.

Håll koll på ketonnivåe­rna

Om du vill veta helt säkert om du är i ketos kan du mäta din ketonnivå (se sidan 119).

Testerna visar vad som sker i kroppen. Om du har koll på dina ketonnivåe­r kan du justera din kost tills du kommer in i ketos. Det är perfekt för dem som vill ha konkreta bevis på att de når sina mål, men det kan bli dyrt att köpa stickor för att testa ketonnivåe­rna titt som tätt.

Det är mycket bättre att ha tålamod och lyssna på kroppen. Om du följer tipsen på de här sidorna kommer du så småningom att försätta kroppen i ketos. Då märker du olika tecken och symtom som visar att kroppen har gått över till att förbränna ketoner.

 ??  ?? Träning hjälper kroppen att gå in i ketos eftersom den tvingas tömma glykogenla­gren.
Träning hjälper kroppen att gå in i ketos eftersom den tvingas tömma glykogenla­gren.
 ??  ?? Kokosolja är en bra fettkälla. Det är en typ av fett som kroppen lätt kan ta upp.
Kokosolja är en bra fettkälla. Det är en typ av fett som kroppen lätt kan ta upp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden