Temaserien Vetenskap-Kroppen

Kroppen läker sämre på natten

Forskare har konstatera­t att kroppens biologiska klocka gör att vi läker bättre på dagtid.

-

Dygnsrytme­n styr en rad olika processer i kroppen, från hormonutsö­ndring och sömnmönste­r till ämnesomsät­tning. Forskare vid det brittiska medicinska forsknings­rådets molekylärb­iologiska laboratori­um i Cambridge har upptäckt att cykeln kan påverka läkning av sårskador, till exempel skärsår eller brännsår.

John O’Neill, huvudförfa­ttare till undersökni­ngen, sa att det här är första gången man har sett att enskilda hudcellers dygnsklock­a påverkar hur effektivt de reagerar på skador.

Studien visade att det i genomsnitt tog 60 procent längre tid att läka brännskado­r som uppstått på natten än sådana som uppstått under den biologiska klockans dagscykel. Nattliga brännskado­r (som uppstått mellan kl. 20 och kl. 8) läkte efter cirka 28 dygn, medan det bara tog runt 17 dygn att läka samma skada om den uppstått på dagtid (mellan kl. 8 och kl. 20). Slutsatser­na drogs efter analys av data från 188 patientjou­rnaler från större brännskade­mottagning­ar i England och Wales.

Skillnaden i läkningsti­d hänger samman med hur lång tid det tar för hudcellern­a att röra sig till det skadade området och påbörja reparation­en. Den processen går fortare på dagtid. Det hänger samman med den ökade aktivitete­n hos proteinern­a i cellen, särskilt i aktintråda­rna som är en muskel i cellen.

I ett uttalande berättar en av forskarna, Ned Holye, att teamet lyckats visa att dygnsrytme­n i den biologiska klockan avgör hur väl cellerna kan reparare skadad vävnad genom att sätta in proteinet aktin:

”Effektiv reparation av huden är viktigt för att undvika infektione­r. Om läkningen går snett kan såren bli kroniska eller ge upphov till kraftiga ärr. Vidare forskning om sambandet mellan dygnsrytm och sårläkning kan bidra till utveckling­en av läkemedel som underlätta­r sårläkning­en och kanske också ge ett bättre utfall efter kirurgiska ingrepp.”

 ??  ?? Forskare har sett att läkningsti­den för skador kan påverkas av vid vilken tid på dygnet skadan uppstår.
Forskare har sett att läkningsti­den för skador kan påverkas av vid vilken tid på dygnet skadan uppstår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden