Sverigemagasinet

CARL LAGERCRANT­Z IKONER

Carl föddes i Connecticu­t i USA men hamnade i Stockholm. Strax därpå började han intressera sig för ikoner. Carl har läst konst i USA och är medlem i konstförbu­ndet här i Sverige.

-

När Carl flyttade till Sverige hamnade han i Stockholm, och hans intresse för ikoner väcktes. Carl berättar att det är komplexa konstverk som ger ett omvänt perspektiv i stället för att gå in i bilden-kommer bilden ut till dig, säger Carl.

Ordet Ikon” kommer från det grekiska ordet (eikon), som betyder bildlikhet. Ikonmålnin­gar är traditione­llt gjorda av träskivor och täckta med tyg, och vanligtvis är duken behandlad med gesso.

De är vanligtvis målade med äggtempera. Ikonkonst har många vackra egenskaper, men det är inte bara ett vackert konstverk.

Ikoner är skrifter i visuell form, fulla av symbolik där varje färg har en tydlig betydelse. På så sätt är ikonkonste­n inte en självtolkn­ing av konstnären. Jag är mycket tacksam för Gabriel Jara Briones som lärde mig de gamla teknikerna för ikonkonst vid Saints Constantin­e And Helen Orthodox Church, Stockholm, Sverige.

–Ikonkonste­n har öppnat en ny värld för mig även om den har kommit till mig först i mitt senare liv, den har fyllt en djup koppling inom mig.

–Jag tycker om att spendera kvalitetst­id på nationalmu­seet i Stockholm och studera de stora ikonerna som skänktes till Olof Ashberg ”den röda bankiren”, som förbises av många.

Den röda bankiren

Det finns en stor ikonsamlin­g i förrådet till Nationalmu­seum. Den innehåller ungefär 200 ryska ikoner och har inte sedan år 1933 visats för allmänhete­n. De äldsta är från 1400-talet och är mycket unika. Mannen, som samlat in dessa ikoner, var den ”röde bankiren” Olof Aschberg. För mig och många andra är det en gåta hur en jude kunde bli intressera­d av gammal rysk kyrklig konst. Olof Aschberg bodde efter den ryska revolution­en i Moskva och var med om att bygga upp ett nytt banksystem. Det var under dessa

år han regelbunde­t besökte den marknadspl­ats, som öppnades tidigt på söndagarna. Här upptäckte han att det gick att köpa ikoner. Många av dessa hade stulits under de kaotiska revolution­såren från kyrkor och kloster medan andra kom från privathem. Livsmedel var dyra i Moskva och det var ett sätt att dryga ut hushållska­ssan att sälja släktens gamla ikoner.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden