Strömstads Tidning

Nästa år kan det bli gratis att åka över Svinesund

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

På grund av den stora trafiken över broarna vid Svinesund de senaste åren, kan det nästa år bli gratis att korsa gränsen. – Utifrån prognosen kommer det att ske i slutet av 2020, säger Torleif Haug, vd för bolaget Svin e sunds for bin delsen.

2005 invigdes nya Svinesunds­bron, som kostade cirka 600 miljoner kronor att bygga. Bygget finansiera­s delsvis av en avgift man får betala för att köra över bron. I dagsläget kostar det cirka 21 svenska kronor att korsa gamla och nya Svinesundb­ron.

Från början räknade bolaget Svin e sunds for bin delsen med att skulden skulle vara betald år 2025. Men på grund av bland annat den stora trafiken över bron de senaste åren kan bron vara avbetald och klar redan nästa år.

– Det har varit betydligt mer trafik än man räknade med när nya bron byggdes, och trafiken har ökat för varje år, säger Torleif Haug, vd på bolaget Svin e sunds for bin delsen, till Strömstads Tidning.

Under 2018 registrera­des närmare 8,4 fordon som passerade gränsen, varav cirka 90 procent lätta fordon och cirka 10 procent tunga. Trafiken ökade med 2,4 procent jämfört med föregående år. Bolaget kunde därmed betala av hela 85 miljoner på sina lån under 2018 – och nästa år räknar man med att ha betalat av hela lånet.

En annan faktor i den snabba avbetalnin­gen är att bolaget minskat driftskost­naderna förbron. Tillsamman­s med de ökade intäkterna innebär det att avgiften för att korsa broarna över Svinesund troligen tas bort under 2020 – och det gäller i båda riktningar­na.

– Utifrån prognosen vi har i dag kommer det att ske i slutet av nästa år, hösten eller senhösten 2020. Det är ju goda nyheter för alla som reser över gränsen, säger Torleif Haug.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden