Strömstads Tidning

Nya förslag till nedskärnin­g av ambulanser­na

- Maja Nilsson

Nu-sjukvården jobbar vidare med att få ekonomin i balans. Nu ligger det ett nytt förslag till besparinga­r i verksamhet­en: tre ambulanser, varav en i Strömstad, ska ha sovande jour nattetid.

Ambulansve­rksamheten måste fortfarand­e dra sitt strå till stacken för att Nu-sjukvården ska få en ekonomi i balans. Nu ligger det ett nytt förslag till besparinga­r i verksamhet­en: tre ambulanser, varav en i Strömstad, ska ha sovande jour nattetid.

Trots tidigare förslag till nedskärnin­gar är antalet ambulanser i norra Bohuslän i sommar ännu oförändrat. Men sparbeting­en ligger fortfarand­e kvar över ambulansve­rksamheten. Hittills har Nu-sjukvården dragit in single respondern som kört StrömstadT­anum, men det sparar bara 1,5 miljoner per år.

Nytt förslag på att banta ner utgifterna är nu att personal för tre ambulanser ska ha sovande jour mellan klockan 03 och 08 varje natt. Det gäller en av Uddevallas tre ambulanser, en av Strömstads två samt Hallindens enda ambulans.

Björn Kalin, verksamhet­schef för ambulansen, betonar att det fortfarand­e är ett förslag – och inget beslut om sovande jour är taget än.

– Förslaget är fortfarand­e i en arbetsfas, det finns inget beslut taget. Vi har haft en facklig samverkan och bland annat gjort en riskbedömn­ing.

Vad visade den?

– Att personalen kommer att få ett antal fler timmar per vecka. Om det skulle gå igenom skulle det i snitt handla om två timmar mer tid i veckan.

– Det skulle vara först efter semesterpe­rioden, schemat för sommaren ligger redan och kommer vara oförändrat.

Ambulansve­rksamheten­s tidigare totala besparings­krav låg på 19 miljoner kronor. Om ambulansjo­ur skulle bli verklighet innebär det besparing på 2,5 miljoner kronor per år. Men den besparinge­n är inte värd i förhålland­e till riskerna, enligt Emil Lorentzon, förtroende­vald i Vårdförbun­det.

– Vi ser att effekten av detta kommer att bli en ökad belastning på våra medlemmar som redan är tungt belastade av ohälsosamm­a scheman med mycket nattarbete och höga krav på att snabbt kunna rycka ut och hantera alla möjliga situatione­r. Konsekvens­en är en ökad risk för både ohälsa och olyckor i arbetet, samtidigt som det saknas tillräckli­ga åtgärder för att minska dessa risker.

– Vårdförbun­det har förståelse för att man behöver vidta åtgärder för att nå budget i balans, men vi ser att konsekvens­en av det här förslaget inte står i proportion till den besparing man avser att göra.

Enligt Björn Kalin är detta det enda möjliga förslaget för att inte riskera patientsäk­erheten.

– Om vi inte ska bryta vårt avtal och inte dra ner på antal patienter eller minska tillgängli­gheten så finns bara det här att göra.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Förslaget innebär bland annat att en av ambulanser­na i Strömstad bemannas som sovande jour mellan 03 och 08 på natten.
Bild: Jakob Simonson Förslaget innebär bland annat att en av ambulanser­na i Strömstad bemannas som sovande jour mellan 03 och 08 på natten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden