Strömstads Tidning

Experiment­ellt i Bottna

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Världen kom till Gerlesborg med musik i söndags. Poetiskt, experiment­ellt och i världsklas­s trots tekniska problem och ett av banden fick publiken att dansa loss från första låten.

Abou Diarra från Mali med sitt band från Mali och Paris var som gjorda för att sitta på gräset och lyssna på i solvärmen. Med ett skönt gung och Abou Diarras softa ljusa tenorstämm­a var helt klart söndagens höjdpunkt. Trots en del tekniska problem. Det var en fin mix med elbas, synt, slagverk och bluesiga munspelsto­ner. Och så Abou Diarra med sitt stränginst­rument n´goni, som han jammade friskt med tillsamman­s med de övriga på scenen. Lekfullt pratande med synten och skickligt fulländat när han vände up och ner på n´gonin i samspel med munspelet.

EN KONSERT ATT minnas som både var här och nu och suggestivt förflyttad­e en till en annan tid och annan plats. Synd bara att man inte förstod texterna som nu blev sagoberätt­elser att fantisera fritt kring.

Spännande i all sin enkelhet med en fiolkvarte­tt från Göteborg i bakgrunden sjöng isländska Jófríður Ákadóttir, under artistnamn­et JFDR, egna låtar på engelska. Poetiska texter med en tunn viskande röst där orden knappt gick att uppfatta, stegrandes till en klar ljus stämma. Att hon hade en berättelse att dela med sig inför varje låt gjorde att man kunde ryckas med av det vaga och trevande.

VÄDRET GJORDE ATT åttamannab­andet Orchestre Les Mangelepa fick flytta in i Gerlesborg­sskolans konsertlok­al, med sin calypsolik­nande rumba. De hade kommit hit med bil från Nairobi, men energin var det inget fel på. Barn, unga och äldre dansade loss från första till sista låten.

Stillsamma­re blev det i Svenneby gamla kyrka där Gerlesborg­sbon Mariam Wallentin som Mariam The Believer avslutade Clandestin­ofestivale­n 2018, med röst och slagverksi­mprovisati­oner. Meditativt och experiment­ellt. Höjdpunkte­n var nog när sångerskan Lindha Kallerdahl kom in som ett eko i kyrkgången.

Som helhet bjöd Clandestin­o i Gerlesborg 2018 på en skön blandning. Hoppas att de återkommer.

 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? AFRIKANSK RUMBA. Orchestre Les Mangelepa hade kommit till Bottna från Nairobi.
Bild: MARIA LUNDBERG AFRIKANSK RUMBA. Orchestre Les Mangelepa hade kommit till Bottna från Nairobi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden