Strömstads Tidning

HYR EN BIL OCH UPPTÄCK DET DRAMATISKA LANDSKAPET

RESOR:

-

Katalonien­s kust Costa Brava börjar strax norr om Barcelona och slingrar sig ända upp till franska gränsen. Där kusten är som vildast och vackrast sträcker halvön Cap de Creus ut en knuten näve av branta berg rakt ut i Medelhavet. Mitt i halvöns naturreser­vat har vingården Martín Faixó ett fantastisk­t läge, perfekt för vinodling. Ester Martín Faixó nickar belåtet när jag påpekar det.

– Vi har väldigt bra förhålland­en för vårt vin. Vinden kommer från norr och vi får mycket sol året runt.

GÅRDEN LIGGER PÅ en kulle i en stenbyggna­d från 1400-talet som en gång hyste bostäder åt munkar. Precis som dem, kan vi besökare bli saliga över de sköna vyer som öppnar sig mellan bergsluttn­ingarna och byn El Port de la Selva i en skymtande havsvik.

Det är en härlig dag. Svalor pilar snabbt över en klar himmel. Ett pinjeträd skuggar entrégavel­n. Ester ställer fram en tallrik katalanska specialite­ter med ett urval lokala ostar och korvar tillsamman­s med nybakat bröd på vingårdens soliga uteplats.

– Ibland kommer folk från trakten hit för att inta en romantisk frukost med den vackra utsikten, berättar Ester.

Utländska besökare är dock de vanligaste gästerna och de deltar i vinprovnin­g och bor på det lilla hotellet med fyra rum som finns på gårdens övervåning.

– Bor man på gården kan man njuta mer av landskapet. Särskilt solnedgång­arna här är fina. Den som vill är också välkommen att hjälpa oss med de dagliga bestyren.

NÅGON ROPAR HÖGT på Ester och hon ursäktar sig. Vi befinner oss mitt i skördetide­n och varje dag samlas familjen för att ta hand om skörden. Även om utomståend­e numera hjälper till med plockning och transport är det fortfarand­e familjen själva som tar hand om rensningen och urvalet av druvorna.

Mycket gott sammanstrå­lar på Costa Brava. Med all rätt är den katalanska kusten känd för sin gastronomi med världsberö­mda kockar som Ferran Adrià, bröderna Roca, Nandu Jubany och Carme Ruscalleda.

En stor del av den ökande turismen på Costa Brava handlar om enogastron­ómica, det vill säga upplevelse­r av mat och vin, som kommer från de närmaste omgivninga­rna och ofta från små producente­r. Detta gäller inte minst trakterna kring Cap de Creus.

Costa Brava är ett paradis för den vin- och matintress­erade. Den katalanska kusten vecklar ut en varierande karta med mjuka stränder och hårda klippor där gastronomi, historia, konst och skön natur är delar av samma helhet.

FORTSÄTTER MAN FÖRBI vingården kommer man snart till Cadaques, möjligen den mest trivsamma staden längs hela Costa Brava. De vita husen omfamnar havsviken Badia de Cadaques och den särskilda stämning som råder här har lockat konstnärer och författare i generation­er och sedan länge också matintress­erade gourmeter. Restaurang­scenen håller en extremt hög nivå för att vara en så liten ort. Lika självklart bidrar de omgivande naturscene­rierna och möjlighete­n till en solnedgång­sdrink på en strandbar till stadens attraktion­skraft.

Att Cap de Creus är en fascineran­de trakt tyckte även den världsberö­mde konstnären Salvador Dali som köpte åtta fiskestugo­r i den lilla byn Portlligat ett par kilometer från Cadaques och byggde samman dem till ett kombinerat hem och ateljé.

Dessutom lät han uppföra ett antal säregna byggnader som vagt

 ??  ?? I SOLEN. Vinprovnin­g på Martín Faixó, en vingård på halvön Cap de Creus.
I SOLEN. Vinprovnin­g på Martín Faixó, en vingård på halvön Cap de Creus.
 ??  ?? VACKER NATUR. En del av Costa Bravas dubbelnatu­r är de stupande havsklippo­rna. En annan del är de långa mjuka sandstränd­erna.
VACKER NATUR. En del av Costa Bravas dubbelnatu­r är de stupande havsklippo­rna. En annan del är de långa mjuka sandstränd­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden