Strömstads Tidning

Stakade sig fram i ilande fart på Tanums gator

- LINDA SMITH 0526-624 06 linda.smith@stnb.se TANUMSLOPP­ET

Trots den höga värmen i söndags var det bort emot 200 deltagare som valde att ställa upp i Tanumslopp­et. Segern i 42-kilometers­klassen för rullskidor togs hem av en välmeriter­ad skidåkare.

Ett gäng äldre herrar sitter samlade utanför ingången på baksidan av shoppingce­ntret, men sina inlines redo. Det är Mats Wiberg, 65 år, Roland Hedén, 77 år och Ove Lundberg, 74 år. Alla har de olika erfarenhet­er inom idrotten, men inlines är deras gemensamma nämnare på senare år. Ove Lundberg är den som tagit sig längst i sporten.

– Jag har vunnit Veteran-vm i maraton i Tyskland, berättar han och förklarar vidare att det i år blir hans tolfte omgång i Berlin Marathon.

PÅ RULLSKIDOR STÅR Robert Johansson från Grästorp och väntar vid starten. Han har kört Vasaloppet fem år i rad och är här för att köra seedinglop­pet till Allianslop­pet i Trollhätta­n. Det är första gången han deltar i Tanumslopp­et och han är helt okänd med banan.

– Det får bli en glad överraskni­ng, säger han och skrattar.

Tävlingsle­dningen för Tanumslopp­et är väldigt nöjd, efter dagens slut.

– Vi har inte haft några incidenter eller folk som har tuppat av, trots värmen som var nästan 30 grader, säger Lars Andersson, som ingår i tävlingsle­dningen.

I RUNDA TAL var det 70 rullskidåk­are, 50 inlinesåka­re, 50 löpare och 25 löpare i barnloppet. Andersson berättar att det fanns en förväntan att det skulle bli fler löpare, men drar slutsatsen att det värmen har hindrat en del från att ställa upp.

Tanums IF, som är arrangör, har lagt mycket jobb på att göra en ny marknadsfö­ringsprofi­l och varit mer aktiv på Facebook. Det har bidragit till kontakter med flera ur eliten. I år deltog en av Sveriges främsta rullskidåk­are, Marcus Johansson från Ulricehamn, som även vann 42-kilometers­klassen.

– Han var supernöjd efter loppet och sa att han gärna kommer tillbaka nästa år, säger Andersson.

Johan Hellman från Strömstad Löparklubb vann tiokilomet­ersloppet. Alla resultat finns att se på Tanumslopp­ets hemsida.

 ?? Bilder: LINDA SMITH ?? RULLSKIDOR. Under Tanumslopp­et ingick ett seedinglop­p till Allianslop­pet, på 42 kilometer.
Bilder: LINDA SMITH RULLSKIDOR. Under Tanumslopp­et ingick ett seedinglop­p till Allianslop­pet, på 42 kilometer.
 ??  ?? VETERANER. Ove Lundberg och Roland Hedén från karlstad körde inlineslop­p.
VETERANER. Ove Lundberg och Roland Hedén från karlstad körde inlineslop­p.
 ??  ?? BARNLOPP. Inne i shoppingce­ntret sprang barnen en kilometer innan de nådde mål.
BARNLOPP. Inne i shoppingce­ntret sprang barnen en kilometer innan de nådde mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden