Strömstads Tidning

Sommarfest med gamla Ifk:are

- BOSSE KARLSSON

Som sig bör och enligt traditione­n sedan ett antal år tillbaka samlas en tisdagskvä­ll i mitten av juli varje år tidigare spelare, ledare och supportrar till IFK Strömstad med respektive för att träffas och umgås under gemytliga former.

Att det är en tisdag beror på att man ”på den tiden” tränade två gånger varje vecka, tisdag och torsdag. Då ett antal gamla Ifk:are varje torsdag året runt i solsken eller regn träffas för en promenad på drygt sex kilometer – var torsdagen redan upptagen och då bestämdes att tisdagar måste bli en andra eventuell aktivitets­dag. Varannan månad året runt träffas därför medlemmarn­a för att prata minnen, se på foton eller film och bara umgås i goda vänners lag.

Varje julimånad, då spelare som lämnat Strömstad kanske ”är hemma” på besök, ordnas därför en Räk- och sommarfest, Årets fest hölls som vanligt i Folkets Hus och dit hade 25 personer anmält sig. När deltagarna samlats dukades pinfärska Strömstads­räkor med tillbehör fram och alla deltagare hälsades välkomna.

MINNEN OCH EPISODER från matcher även i andra divisioner berättades under kvällen då det bland deltagarna fanns de som värvats även till allsvenska klubbar, och som kunde berätta händelser från matcher i högre serier. Bland gästerna fanns också en av föreningen­s största supportrar genom åren, Leif Axelsson. Även de, som tidigare spelade för föreningen, mindes hur Leif för länge sedan alltid var på plats när det var dags för avspark i matcherna, var dessa än gick av stapeln. Leif tillhörde en mycket trogen skara som följde IFK Strömstad i ”vått och torrt”. En av spelarna från den tiden berättade att han mindes att Leif vid en match en regnig höstsöndag kört sin motorcykel till Myckleby på Orust. Leif fanns på plats vid matchstart, men den gången var det nog ingen rolig hemresa. Regn och rusk och till på köpet förlorade IFK matchen med 0-4.

EN ANNAN HÄNDELSE som han upplevt var under en resa till Banjul i Gambia. Under taxifärden ställde Leif frågan till chauffören om det spelades någon fotbollsma­tch i närheten. Taxichauff­ören kunde berätta att det samma dag skulle invigas en ny fotbollsar­ena i Banjul och spelas en landskamp. Chauffören erbjöd sig då att komma och hämta Leif för en taxiresa dit och på kvällen bar det av. Nu var det så att den Chauffören kände till småvägarna i området och för att komma till stadion tog han tog en genväg. Väl framme visade det sig att Leif och taxichauff­ören fick sitta på hedersläkt­aren och se matchen.

Detta var några av de många historier som kvällens gäster fick ta del av och det berättades flera dråpliga historier där IFK Strömstad både segrat och någon gång förlorat. Minnesvärd­a händelser både på och utanför fotbollspl­anen och även resor till landskampe­r. För fem Ifk:are gick 1949 en resa till Valådalen. I en mindre bil av fabrikat Ford Super Six reste Erik och Sven-olle Strandberg, Birger Johansson och Tage Johansson (typograf på STNB) samt Gunnar Karlsson iväg till det i Idrottssam­manhang sägenomspu­nna Vålådalen i närheten av Åre, där den legendaris­ka Gösta Olander och hans hustru Olga varje år hade många världsstjä­rnor som gäster på träningslä­ger. Resan tog tre dagar med övernattni­ngar i bilen(!) innan man nådde fram. Väl där fick man träffa Gösta Olander, vilket måste ha varit en verklig händelse för de idrottsint­resserade Ifk-arna. När Strömstads­borna kom fram var det norska skridskola­ndslaget på träningslä­ger hos Gösta Olander.

Det berättades flera dråpliga historier där IFK Strömstad både segrat och någon gång förlorat

RÄK- OCH SOMMARFEST­EN pågick till närmare midnatt och innan man skiljdes åt uttalade deltagarna en önskan om en liknande fest även nästa år.

 ?? Bild: BOSSE KARLSSON ?? GOTT GÄNG. Jan och Barbro Hansson samt Olle Carlsson var som vanligt med på träffen.
Bild: BOSSE KARLSSON GOTT GÄNG. Jan och Barbro Hansson samt Olle Carlsson var som vanligt med på träffen.
 ?? Bild: BOSSE KARLSSON ?? GEMENSKAP. Gunnar Carlsson och Nisse Nilsson pratar gamla fotbollsmi­nnen medan Berith Karlsson serverar kaffe.
Bild: BOSSE KARLSSON GEMENSKAP. Gunnar Carlsson och Nisse Nilsson pratar gamla fotbollsmi­nnen medan Berith Karlsson serverar kaffe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden