Strömstads Tidning

Lina Berglund har rummet och betraktare­n i fokus

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

I dag har konstnären Lina Berglund vernissage av sin utställnin­g ”Det inre och det yttre är av samma substans” på Konsthalle­n Lokstallet. Utställnin­gen pågår mellan 3–19 augusti.

När Strömstads Tidning besöker Lina Berglund i Lokstallet är hon i full gång med att fixa det sista innan öppningen av hennes utställnin­g. Det är inte enbart premiär för hennes utställnin­g, utan även för henne som konstnär i Strömstad, då hon inte har haft någon utställnin­g här tidigare. Hennes måleriinst­allation är gjord specifikt för Lokstallet.

– Det känns bra, och det är en otroligt fin lokal som jag har fått arbeta i, säger Lina Berglund.

UTSTÄLLNIN­GEN BESTÅR AV fem målningar på transparen­t lexanplast som är monterade på ihåliga väggar, fritt stående ute i konsthalle­ns rum. Målningarn­a består av två lager, som båda är målade på bägge sidor.

Rummets skiftande ljus och personerna som rör sig i rummet, blir inkluderad­e i målningarn­a genom de genomskinl­iga ytorna.

UTSTÄLLNIN­GEN BESTÅR DÄRMED inte enbart av målningarn­a, utan även av rummet och av besökarna som befinner sig i rummet, då dessa faktorer påverkar hur målningarn­a ser ut för stunden. Vilket innebär att målningarn­a är i ständig förändring, hela tiden.

– EGENTLIGEN BLIR utställnin­gen oändlig, då det finns oändligt med perspektiv på hur man ser på målningarn­a, vem man är, vem man ser, är det en själv eller kanske någon annan?

– Bilderna förändras beroende på var man står i rummet och vilken relation man har med det man ser. Namnet på utställnin­gen, ”Det inre och det yttre är av samma substans”, vad innebär det?

– Namnet på min utställnin­g är mer av ett poetiskt påstående, än att såhär är det.

– Det handlar om olika lager och skikt av verklighet­en som jag vill gestalta genom måleriet. Måleriet är substansen där både det inre och yttre är på samma våglängd, avslutar Lina Berglund.

”Det handlar om olika lager och skikt av verklighet­en som jag vill gestalta genom måleriet”

 ?? Bild: APRIL CAARP ?? I STÄNDIG FÖRÄNDRING. Rummets skiftande ljus och personerna som rör sig i rummet, blir på sätt och vis inkluderad­e i målningarn­a.
Bild: APRIL CAARP I STÄNDIG FÖRÄNDRING. Rummets skiftande ljus och personerna som rör sig i rummet, blir på sätt och vis inkluderad­e i målningarn­a.
 ??  ?? PREMIÄR. I dag, torsdag, är det premiär för Lina Berglunds första utställnin­g i Strömstad.
PREMIÄR. I dag, torsdag, är det premiär för Lina Berglunds första utställnin­g i Strömstad.
 ??  ?? HÖR SAMMAN. Utställnin­gen består av fem målningar som hör samman i ”Det inre och det yttre av samma substans”
HÖR SAMMAN. Utställnin­gen består av fem målningar som hör samman i ”Det inre och det yttre av samma substans”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden