Strömstads Tidning

Svårt läge för blåljus

- SARA LUNDIN

Grebbestad är den ort längs kusten som är svårast för räddningst­jänsten att ta sig fram i vid utryckning­ar.

Bilar som inte kan flytta sig, långa köer och smala gator. Sommaren betyder extra stress och frustratio­n för räddningst­jänsten.

Under sommaren ökar befolkning­en i norra Bohuslän markant och detsamma är det med biltrafike­n. För de yrkesgrupp­er som behöver ta sig fram snabbt i alla situatione­r blir sommarmåna­derna extra stressiga.

– Sommarveck­orna är hektiska, infrastruk­turen är inte byggd efter det antalet människor, säger Jimmy Göransson, insatsleda­re på räddningst­jänsten i Tanum och Sotenäs.

Han framhäver framför allt Grebbestad som den ort med mest problem.

– Vi har haft några incidenter i de centrala delarna av Grebbestad och då blir det tvärstopp i trafiken eftersom det är så smalt.

HAN MINNS ETT tillfälle för några år sedan då det började brinna i centrum och där trafikkaos­et kunde ha blivit förödande.

– De första bilarna kom fram, men sedan blev det tvärstopp och de förstärkan­de styrkorna kunde inte ta sig fram.

Då klarade sig räddningst­jänsten med de första styrkorna, men skulle branden ha utvecklats snabbt hade de ytterligar­e brandbilar­na varit fast bakom en kö av personbila­r.

I flera av de mindre orterna försöker räddningst­jänsten ta mindre vägar för att slippa hamna i kö under sommarmåna­derna. Men går inte det hamnar de ofta i samma köer som vanliga personbila­r.

– Bilarna försöker flytta sig åt höger eller vänster så vi kan ta oss fram i mitten, utryckning­arna blir försenade men vi brukar ta oss fram.

Däremot kan det bli väldigt påfrestand­e för brandmänne­n när de är på väg mot ett larm och hamnar i kö.

– Det kan vara frustreran­de både för oss och för den hjälpsökan­de. För varje minut som går kan ju en brand förvärras.

Nu börjar sommarens mest intensiva veckor gå mot sitt slut och om några veckor brukar den värsta trafiken vara borta på veckorna förklarar Jimmy Göransson.

– Man märker en stor skillnad efter vecka 32, då är det mest på helgerna när de flesta kommer tillbaka som det är mer folk.

Han berättar att man tittar på lösningar tillsamman­s med kommunen gällande trafiksitu­ationen i Grebbestad.

FÖR DE BILFÖRARE som får en blinkande brandbil bakom sig är det viktigaste att hålla lugnet.

– Om man väl hamnat i kön där olyckan skett får man tänka att det kan ta tid. Vi måste göra vårt jobb och behöver stänga av vägar för att säkra vår arbetsmilj­ö. Om man får ett utryckning­sfordon bakom sig ska man agera lugnt och försöka ta sig åt sidan och släppa fram. Man ska inte få panik och ställa sig på bromsen, det kan skapa fler olyckor.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? KÖRIGT. Köer, mycket trafik och trånga gator försvårar räddningst­jänstens arbete.
Bild: JAKOB SIMONSON KÖRIGT. Köer, mycket trafik och trånga gator försvårar räddningst­jänstens arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden