ST tidningen

Veronica vill stärka kvinnor med sina tavlor

På väggarna inne i klubbhuset på Tjörns Golfklubb hänger suggestiva tavlor, målade av Veronica Hamnefjäll Hamrén från Kållekärr. I lördags hade hon vernissage på in utställnin­g ”Hon” och med sin konst vill Veronica lyfta och stärka kvinnor.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Det är en timme kvar tills vernissage­n börjar och Veronica Hamnefjäll Hamrén har precis skrivit klart en presentati­on av sig själv till gästerna. Det här är hennes tredje utställnin­g så hon börjar bli lite van.

– Jag har haft två mindre utställnin­gar tidigare, en i Kållekärr och sen var jag med på Öppen salong på Kulturhuse­t i Stenungsun­d. Eric som driver bistron här på klubben erbjöd mig att ställa ut och utan honom hade det inte blivit någon utställnin­g, säger hon.

Till vardags arbetar hon som barnskötar­e på förskolan i Kållekärr, men konsten och det kreativa skapandet har alltid funnits med i hennes liv.

– Jag har alltid skapat och varit kreativ på olika sätt men det har blivit mer intensivt de senaste tre åren. I mitt måleri vill jag lyfta fram styrkan och skönheten hos kvinnor för att på så sätt skapa bra förebilder, säger hon.

Veronicas mamma är en av hennes främsta förebilder.

– Jag hade en strulig uppväxt och en brötig barndom. Jag levde i en destruktiv familjesit­uation men min mamma var alltid där, stark och stöttande och stod med fötterna på jorden. Jag vill att mina egna två döttrar också ska få starka kvinnliga förebilder som sätter rätt värdegrund säger hon.

Veronica är född i Skärhamn och släkten har bott på Tjörn sen 1600-talet.

– Så jag är en riktig Tjörnbo, säger hon.

Hon skapar sina alster utifrån foton och gör sen en fri tolkning i akvarell och bläck.

– Det är svårt att arbeta med bara svart och speciellt när jag målar så skarpa linjer, akvarell har en tendens att flyta ut. Det är en utmaning, säger hon.

Vad hoppas du att dina målningar ska ge för känsla?

– Jag vill att de ska ge något, att de tilltalar betraktare­n. På Kulturhuse­t sålde jag ett verk till en kvinna som direkt sa när hon såg min tavla ”den ska jag ha, den speglar mig”. Då känns det bra, då känns det som om min konst hittat hem, säger Veronica. och vågar säga ifrån,

” Jag hade en strulig uppväxt och en brötig barndom. Veronica Hamnefjäll Hamrén

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Veronica Hamnefjäll Hamrén med sina konstverk målade i akvarell och bläck.
BILD: TERESA INNOCENTI Veronica Hamnefjäll Hamrén med sina konstverk målade i akvarell och bläck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden