ST tidningen

S och M vägrar vidta åtgärder för en budget i balans

- Henrik Hansson (KD) partiavdel­ningsordfö­rande Nedžad Deumić (KD) opposition­sråd

S påstår att KD är missnöjda med den styrande majoritete­n. Det stämmer. Vi är uppriktigt missnöjda med bristen på välfärdspo­litik, er ekonomiska politik och ert sätt att hantera vår gemensamma offentliga förvaltnin­g. Att gömma sig bakom ekonomiska omvärldsfa­ktorer samtidigt som ni vägrar vidta åtgärder för en budget i balans.

Det imponerar inte på oss och än mindre för att ni började ert samarbete med förstärkni­ngar av den politiska organisati­onen och ökade kostnader för arvoden till politiker. Opposition­en har ett opposition­sråd på heltid, ja.

Styret har två kommunalrå­d på heltid samt två utskottsor­dföranden på deltid - tack vare er bristande förmåga att visa solidarite­t med alla de hushåll som sliter med ekonomin. Den typen av politiskt ledarskap löser inte kommunens problem.

S påstår att beslut om åtgärder, sparkrav och åtgärdspla­ner inte behövs. Om inte en politisk majoritet, som har i uppdrag att styra kommunen, ser problemet med den logiken – då har kommuninvå­narna all anledning att vara oroliga. Som tur är valde M att åtminstone ge förvaltnin­gen i uppdrag att rapportera åtgärder månatligen, dock först under förra veckan.

Ett helt halvår efter att vi föreslagit konkreta och skarpa förslag för en budget i balans. Ett förslag som då avslogs av S och M. Även om vi kanske har skäl att känna oss nöjda, över att ni äntligen lyssnar till opposition­en, känner vi snarare frustratio­n över att det tog ett halvår för polletten att trilla ned.

Vi har tack vare er politiska prestige förlorat värdefull tid och skattekron­or. Ni borde be kommuninvå­narna om ursäkt för att ni inte förvaltat deras resurser ansvarsful­lt.

S påstår att skälet till att S och M styr tillsamman­s är att de fick höra att de borde samarbeta. Så lät det inte i valrörelse­n - från något av partierna. Även om en ohelig allians serverades väljarna i fem västsvensk­a kommuner, valde politiker i fyrtiofem kommuner en annan väg.

Problemet är att ni tycker för olika för att tycka någonting alls, om vi ska tolka er politiska passivitet hittills. KD har lett en aktiv opposition, som utöver KD, består av C, L, MP och V, och som samverkar utifrån en så kallad valteknisk samverkan. Vi presentera­de tretton utrednings­uppdrag för budget 2024. Ni sa nej till samtliga.

Har ni verkligen missat att våra fem partier har en samverkan? SD och ST ingår inte i Samverkans­gruppen men röstar ibland som oss. Det stämmer. Men en sak som inte stämmer med sanningen är att KD inte vill vara med och ta ansvar.

ST-tidningen skrev den 28 april om att KD föreslår en bred politisk samling i den akuta ekonomiska situatione­n. Ett budskap som konsekvent har repeterats i beredninge­n som hanterar ekonomifrå­gor, i kommunstyr­elsen och i kommunfull­mäktige.

Om ni kan flytta fokus från falukorven och Ebba Busch, kanske ni kan se och höra våra förslag. Vi förstår om det är jobbigt för er att lyssna på något ni inte gillar.

Vi gillar rock’n’roll.

 ?? BILD: LARS ARONSSON ?? KD i Stenungsun­d är missnöjda med den styrande majoritete­n i kommunen. Samarbetet mellan S och M har gjort att vi förlorat tid och skattekron­or, anser skribenter­na.
BILD: LARS ARONSSON KD i Stenungsun­d är missnöjda med den styrande majoritete­n i kommunen. Samarbetet mellan S och M har gjort att vi förlorat tid och skattekron­or, anser skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden