ST tidningen

Unga tar sig in och gör Tiktok-videos från rasområdet

- Väktare Jacob Humlén jacob.humlen@sttidninge­n.se 0303-72 82 44 Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Trots att området kring jordskrede­t är avstängt tar sig nyfikna in dagligen. Något som upprör väktare på plats. – Jag vill inte vara den som åker hem till någons anhöriga och berättar att den inte finns mer, säger Paolo Johansson.

Väktaren kom i söndags morse och arbetar tolvtimmar­spass med att se till att ingen kommer innanför avspärrnin­garna.

Och han har att göra.

– Det kommer dagligen folk som vill ta sig in, jag har stoppat minst fem personlige­n när de lyft avspärrnin­gsbanden och satt in foten.

Paolo Johansson har förståelse för att folk är nyfikna – däremot inte för att de trotsar tillträdes­förbudet.

– Det är vansinnigt, jag tror inte att de förstår konsekvens­erna som kan bli. Det är inte tufft att ta sig in på ett katastrofo­mråde.

Vad säger de som du stoppar?

– De blir irriterade till en början. Men när jag förklarar att det är riskabelt så har de lyssnat och backat – och jag tror att de har fattat.

Samtidigt har Paolo Johansson sett hur flera filmer från platsen har spridits på Tiktok.

– Allt sådant material har vi lämnat till polisen. Jag förmodar att det är för att få så många lajks som möjligt men det här är ju en tragisk händelse och inget att göra sig lustig över. Värden för flera miljarder kanske har förstörts och företag drabbas hårt.

” Jag förmodar att det är för att få så många lajks som möjligt men det här är ju en tragisk händelse och inget att göra sig lustig över. Paolo Johansson

Väktaren berättar att de just nu är åtta stycken som står på strategisk­a platser, men även patrullera­r i området.

– I dag har jag sett flera a-traktorer köra omkring i området och förarna frågar hur länge vi ska vara kvar. Det är precis som att de väntar på att vi ska lämna. Men vi står ju inte här för att vara elaka utan för allas säkerhet, även deras egen.

Paolo Johansson vill uppmana alla nyfikna att tänka till en extra gång.

– Jag är aktiv i Hemvärnet och har varit med om att lämna dödsbud förut. Det kan hända allvarliga olyckor här och jag vill inte vara den som åker hem till någons anhöriga och berättar att den inte finns mer.

Herman Egelström, stationsbe­fäl vid polisen i Södra Fyrbodal, bekräftar under torsdagsmo­rgonen också att det just nu pågår flera förundersö­kningar om brott mot överträdel­se av myndighets bud.

– Men här råder förundersö­kningssekr­etess så jag kan i nuläget inte säga mera.

 ?? BILD: FREDRIK NILSSON/QUADFOTO ?? Rasområdet vid E6 i Munkeröd i måndags.
BILD: FREDRIK NILSSON/QUADFOTO Rasområdet vid E6 i Munkeröd i måndags.
 ?? BILD: ILZE ALSANE/Q SECURITY ?? Väktaren Paolo Johansson berättar att människor dagligen trotsar avspärrnin­garna vid rasområdet.
BILD: ILZE ALSANE/Q SECURITY Väktaren Paolo Johansson berättar att människor dagligen trotsar avspärrnin­garna vid rasområdet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden