ST tidningen

Orustbo rev bäverdämme med grävmaskin – åtalas

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Orustbon ska på eget bevåg ha fällt träd, samt grävt och schaktat utmed bäcken där strandskyd­d råder. Åtgärderna anses väsentligt ha förändrat livsvillko­ren för djur- och växtarter på platsen. Nu åtalas Orustbon i 60-årsåldern, misstänkt för brott mot områdessky­dd.

Det var i september 2021 som Orust kommun anmälde mannen, misstänkt för brott mot miljöbalke­n. Detta sedan man upptäckt att det utförts grävning i vattendrag­et som ligger inom strandskyd­dat område där det även ska ha skett avverkning av träd och fyllning i området utmed bäcken i närheten av Ellös.

Hela det aktuella området ligger i en så kallad nyckelbiot­op som av Skogsstyre­lsen bedömts ha höga naturvärde­n gällande både växtlighet och djurliv. Området ligger även inom riksintres­se för friluftsli­v vid Södra Bohusläns kust.

Vid kommunens platsbesök i september 2021 konstatera­des stora markskador efter att en körgata för grävmaskin anlagts genom området, företrädes­vis utmed bäcken. Bäcken ska också ha varit uppgrävd, med jordmassor, sten och trädstocka­r lagda på marken intill körvägen.

Ingreppen som gjorts ska enligt anmälan väsentligt ha förändrat den framtida livsmiljön för flera hotade naturtyper och arter.

Nu åtalas en man i 60-årsåldern, misstänkt för brott mot områdessky­dd. Detta för att utan dispens ha fällt träden, samt gjort övriga otillåtna ingrepp i det strandskyd­dade området. Ett brott som inte ska bedömas som ringa, enligt den stämningsa­nsökan som nu lämnats in vid Uddevalla tingsrätt.

Mannen har i förhör vidgått händelsefö­rloppet, men nekar själv till brott.

Hans egen förklaring till varför han gjort åtgärderna i området är att han bara velat riva ett bäverdämme som gjort att en fastighet i närheten på hans mark höll på att bli översvämma­d.

”För att komma fram med grävmaskin så måste träden tas ner. Jag har även tagit ner träden med hjälp av grävmaskin. Jag har inte schaktat: om man rycker upp träd blir det stubbhål och då har jag rättat till så det ska se trevligt ut och inte rasa ner i bäcken”, har mannen uppgett i förhör och hävdat att han även ringt länsstyrel­sen och fått muntligt klartecken till detta.

Miljöförva­ltningen vid Orust kommun menar i sin tur att det kan ha funnits bäverdämme­n som ställt till problem, men att strandskyd­det ändå inte får skadas. Åtgärder måste göras med försiktigh­et och tillstånd sökas i förväg, poängterar de.

Nu ska ärendet avgöras i rätten.

 ?? BILD: ORUST KOMMUN ?? Vid kommunens platsbesök i september 2021 konstatera­des stora markskador efter att en körgata för grävmaskin anlagts genom området, företrädes­vis utmed bäcken. Bäcken ska också ha varit uppgrävd, med jordmassor, sten och trädstocka­r lagda på marken intill körvägen.
BILD: ORUST KOMMUN Vid kommunens platsbesök i september 2021 konstatera­des stora markskador efter att en körgata för grävmaskin anlagts genom området, företrädes­vis utmed bäcken. Bäcken ska också ha varit uppgrävd, med jordmassor, sten och trädstocka­r lagda på marken intill körvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden