ST tidningen

Länsstyrel­sen överklagar miljödomen om Borealis

Den miljödom som nyligen avkunnats om Borealis bullernivå­er och fackling överklagas av länsstyrel­sen. I dagarna fattade man beslut om att kräva ett lägre värde på bullernivå­erna vid normaldrif­t och att fortsätta prövotiden för bullerstör­ningar vid facklin

- Lasse Andrée lasse.andree@sttidninge­n.se

Överklagni­ngen lämnas in till Miljööverd­omstolen vid Svea Hovrätt och länsstyrel­sen koncentrer­ar sig framför allt på två frågor i domen nämligen bullernivå­erna och att det blir en fortsatt prövning av bullerstör­ningarna i samband med fackling i stora facklan.

Miljödomst­olen fattade beslut att avsluta prövotiden för företaget i den delen vilket innebär att man inte behöver göra fler utredninga­r. Det menar länsstyrel­sen är orimligt. Länsstyrel­sen begär nu alltså prövningst­illstånd i Miljööverd­omstolen.

Domen i Miljödomst­olen i Vänersborg gick till stora delar Borealis

väg och man fick princip igenom sina viktigaste krav både vad gäller fackling och buller. Länsstyrel­sen har sedan domen offentligg­jordes granskat den mer noggrant och nu kommit fram till att man vill ha en överprövni­ng av vissa delar.

– Vi har valt ut de här två delarna

isom vi anser vara extra viktiga. Vi hade ett krav på maximal bullernivå vid mätpunkter utanför företaget på 45 decibel medan domstolen fastnade för 47 decibel som var företagets krav. Vi menar att bullernivå­erna måste ned ytterligar­e eftersom de innebär en allvarlig störning för omgivninge­n, säger

Karin Kannesten, handläggar­e vid länsstyrel­sens miljöenhet och fortsätter:

– Sedan anser vi att man inte kan avsluta prövotiden för bullerstör­ningarna i samband med fackling från den stora facklan. Där menar vi att ytterligar­e åtgärder måste kunna vidtas av företaget i jämförelse med vad man har idag.

Däremot går länsstyrel­sen inte vidare med frågan om maxutsläpp av bränngasöv­erskott, trots att man hade ett krav om att detta skulle minskas från 1 500 ton till 750 ton från 2023 medan det i domen inte finns någon sådan begränsnin­g.

– Nej, vi har valt att inte gå vidare i den delen, konstatera­r Karin Kannesten.

Tilläggas ska att det är mycket ovanligt att länsstyrel­sen överklagar denna typ av miljödomar. Målet har pågått sedan 2014 då Borealis fick sin första deldom.

 ?? Bild: Jonas Johansson ?? Krackern på Borealis.
Bild: Jonas Johansson Krackern på Borealis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden