ST tidningen

Tjörnbron ska repareras – en av tre filer stängs

Under nästa år genomförs den tredje etappen av reparation­en av Tjörnbron. 16 kablar på Tjörnsidan ska bytas vilket innebär att en av tre filer på bron, bland annat vid uppfarten från Tjörn, stängs av.

- Projektled­are Lasse Andrée lasse.andree@sttidninge­n.se

Planeringe­n för reparation­sarbetet och kabelbytet har redan startat och under hösten etablerar man bland annat lyftanordn­ingar på pylonerna för att kunna byta kablarna under 2022. Arbetet kommer sannolikt att ta hela nästa år med vissa avbrott och bron kommer också i denna etapp att stängas av helt vissa tider under nätterna.

Trafiksitu­ationen kommer att bli besvärlig, speciellt från Tjörnsidan i och med att ett av körfälten upp mot

” Det är ett mycket omfattade arbete som planeras långt i förväg Conny Eriksson

Tjörnbron kommer att stängas av. Samtidigt menar många pendlare att trafikflöd­et var jämnare när en av filerna stängdes förra gången.

Conny Eriksson, projektled­are för denna tredje etapp av Tjörnbrore­parationen, säger att arbetet startar under början av 2022 och att projekteri­ng samtidigt pågår för den sista etappen, nämligen kabelbyten på mittsektio­nen av bron.

– Det är ett mycket omfattade arbete som planeras långt i förväg. Den här etappen liknar den tidigare med byte av kablarna på ena sidan av bron.

Conny Erikson säger att kostnaden för denna kommande etapp är cirka 60-70 miljoner och hela projektet med kabelbyten handlar om 300 miljoner i total kostnad. Själva bytet av kablar sker nattetid och under dessa timmar måste bron vara avstängd helt och hållet. Biltrafike­n hänvisas då till färjan vid Svanesund.

Den tredje och sista etappen av kabelbytet planeras till 2024-2025 och är alltså den mest komplicera­de. Det är de längsta kablarna i mittdelen som framför allt behöver bytas ut vilket kräver speciell teknik.

 ?? Arkivbild: Morgan Pilblad ?? Nästa år påbörjas tredje etappen av reparation­en.
Arkivbild: Morgan Pilblad Nästa år påbörjas tredje etappen av reparation­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden