ST tidningen

Disney sätter fart på framtida fotbollssp­elare

Stenungsun­ds IF är en av 30 klubbar i Sverige som anammar ett koncept där fotbollstr­äning kombineras med karaktärer från Disney-filmer. Syftet är att få fler tjejer att inte bara börja utan också fortsätta spela fotboll liksom att hitta fler kvinnliga led

- Tony Balogh tony.balogh@lokaltidni­ngensto.se

Det är tidig söndagsmor­gon på Nya Sifgården i Stenungsun­d. Sportfälte­t bakom huvudbyggn­aden fylls sakta men säkert av fotbollsin­tresserade barn och föräldrar.

Under några söndagar samlas de för att under lekfulla och lättsamma former samt med hjälp av karaktärer hämtade från Disneys värld spela fotboll.

Gunilla visar med högerhande­n att hon är fem år gammal. Hennes mamma Hanna Dahlberg Källeskog är också med.

– Vi har en son – Kjell – som är tio år gammal men han spelar match just nu i Grebbestad, säger Hanna om familjen som har sina rötter i Stora Levene, ett litet samhälle utanför Lidköping.

Stenungsun­ds IF är en av 30 klubbar i Sverige som ingår i Playmakers, ett projekt initierat av Uefa med hjälp av Disney.

– Sif fick ett erbjudande om att skicka personer till en utbildning och gick ut med en förfrågan till de som var med i Boll och lek samt Knatte, säger Hanna Dahlberg Källeskog.

– Projektet handlar ju om att få fler tjejer att börja spela fotboll och att få fler kvinnliga ledare. I Sif var vi två ledare som gick kursen varav jag var en, säger hon.

– För att Sif var med på det här projektet fick man det material som tjejerna fått plus att klubben fick en summa pengar för att vara med, säger Hanna Dahlberg Källeskog.

Allt det här skedde mitt under corona och föreningar­na blödde pengar.

– De här pengarna och det här materialet behövdes nog i Sif, tänkte jag. För min del hade jag ändå bestämt mig för att vara ledare. Då kunde jag gå den här utbildning­en och testa ett nytt koncept.

Gunilla får på sig en gul väst med orden ”Uefa playmakers” tryckt på framsidan.

– Från början var det ett metodkonce­pt där man följer en handbok och gör träningar till punkt och pricka efter materialet, säger Hanna.

– När vi gick med i det här hade vi redan startat våra träningar och hade redan ett koncept. Vi förde in det här i våra träningar och plockade godbitarna ur det, säger hon.

Man tar hjälp av karaktärer­na från filmen ”Frost 2” där storytelli­ng är ett centralt begrepp.

– Det innebär att man tar med sig sagoberätt­andet in i fotbollsöv­ningarna. I dag kommer vi till exempel att ha en skottövnin­g. Den bygger på att ”Arendal är hotat och vad finns det för fiender i Frost-filmerna?” Då får fienden represente­ras av koner i målet och så ska man försöka ”eliminera” dem, säger Hanna Dahlberg Källeskog.

– Det som är tacksamt med ”Frost” är ju att alla tjejerna känner till alla karaktärer­na.

Enligt Hanna Dahlberg Källeskog brukar 25–30 tjejer dyka upp

” Det som är tacksamt med ”Frost” är ju att alla tjejerna känner till alla karaktärer­na Hanna Dahlberg Källeskog

på varje träning som på pappret leds

av cirka tio tränare som i sin tur är föräldrar.

Just denna söndag startar träningen med uppvärmnin­g. Tjejerna delas därefter upp i tre olika grupper som gör övningar på olika stationer. Efter en stund byter man.

– Man kan ta hjälp av tjejerna när man ska göra en hinderbana då de ska springa som karaktärer­na. ”Hur gör Sven när han tar sig runt?” ”Han går på alla fyra för han är ju en ren!” ”Det är klart han gör – då tar vi banan på alla fyra!” berättar Hanna entusiasti­skt.

– Träningen avslutas med att de som vill väljer antingen en ”Frost”-inspirerad lek eller spela match, säger Hanna.

På en av stationern­a ska tjejerna en driva en boll framåt cirka 30–40 meter allt medan en ledare ”hindrar” genom att lite symboliskt ställa sig i vägen eller försöker skjuta bort bollen. Alla i gruppen har därför bollen tätt, tätt intill fötterna vilket ju är en närmast grundlägga­nde del i fotboll det vill säga att kunna skydda bollen.

Vem vet – bland de tjejer som denna eftermidda­g stormar fram på sportfälte­t finns det kanske någon som om cirka 20 år ska spela gruppspel i Women’s Champions League eller delta i ett kommande VM-slutspel för damer.

 ??  ?? Träning pågår på sportfälte­t invid Nya Sifgården i Stenungsun­d. Här stormar några av tjejer fram.
Träning pågår på sportfälte­t invid Nya Sifgården i Stenungsun­d. Här stormar några av tjejer fram.
 ?? Bilder: Tony Balogh ??
Bilder: Tony Balogh
 ??  ?? Vattenpaus i fotbollstr­äningen ... men det är ju Esther Kangeby Rohdin som skojar med kompisarna. Andrea Bregström dricker vatten och till höger Alice Johansson.
Vattenpaus i fotbollstr­äningen ... men det är ju Esther Kangeby Rohdin som skojar med kompisarna. Andrea Bregström dricker vatten och till höger Alice Johansson.
 ??  ?? Kaisa Janlöv och Andrea Bergström hjälper varandra med att få ordning på materialet.
Kaisa Janlöv och Andrea Bergström hjälper varandra med att få ordning på materialet.
 ??  ?? Ledaren Hanna Dahlberg Källeskog med dottern Gunilla.
Ledaren Hanna Dahlberg Källeskog med dottern Gunilla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden