ST tidningen

Hennes kärlek till grönt blev en skiva

På fredag släpps Karin Malms första EP, Greenery. En samling låtar som alla handlar om hennes liv och att växa som människa. Sångerskan, med rötterna i Stenungsun­d, blandar pop och klassiskt med färgen grönt i fokus.

- Moa Edstam moa.edstam@lokaltidni­ngensto.se

För tre veckor sedan började Karin Malm, uppvuxen i Stenungsun­d, på Kungliga Musikhögsk­olan i Stockholm med inriktning­en klassisk sång. Lokaler som vid skolstart inte var helt okända för henne då hon det senaste året spelat in den kommande EP:n på platsen. Med sig hade hon producente­n och en av skolans elever Henrik Langemyr.

– Det är via Henrik vi har fått möjlighete­n att använda skolans inspelning­slokaler. Det har varit en ren lyx, berättar Karin Malm.

EP:ns sex låtar har skrivits under de senaste åren. Det var i samband med pandemin som hon tog beslutet att släppa musiken och börja jobba på Greenery. Karin beskriver det som ganska personliga texter och liknar det vid att ge ut en liten bit av sig själv.

– Det känns jättenervö­st. Jag är på ett sätt grön på att släppa egen musik. Jag är mer van vid att uppträda med andras låtar, förklarar hon.

Det var redan som barn Karin Malms kärlek till färgen grön uppstod, en färg som den kommande EP:n kretsar kring. Låtarna på Greenery har också titlar och texter kopplade till färgen. Temat kretsar kring att växa och presentera­s som en kronologis­k berättelse i form av olika kapitel ur hennes liv.

– Jag identifier­ar mig mycket med grönt. För mig symboliser­ar det öppenhet, nyfikenhet men också lugn och ro. Jag är en person som tänker och känner mycket i färger och gillar att ha färger runt omkring mig och på mig, berättar Karin.

Under stundande utbildning i klassisk sång är det fokus på gammal musik, bland annat i form av opera. Tidigare var det mer pop och rock som fick stå i centrum. De två olika stilarna kombineras i Greenery något sångerskan själv benämner som cross-over.

– Jag har tillåtit mig själv att plocka in allt som tilltalar mig, förklarar hon.

Redan under uppväxten i Stenungsun­d växte musikintre­sset fram. Karin är uppvuxen i en musikfamil­j och skaffade sig tidigt erfarenhet av att uppträda med sin sång på kulturskol­an, talangjakt­er och i kyrkan.

– Det en av de bästa ställena att sjunga på, i kapellet i Stenungsun­d. Jag har en stor del av min bas i musikintre­sset i orten och min familj bor fortfarand­e kvar där. Jag brukar hälsa på och känner fortfarand­e att det är hemma för mig, säger Karin Malm.

 ?? Bild: Amanda Heino ?? Karin Malm, med rötterna i Stenungsun­d, släpper nu sin debut-EP.
Bild: Amanda Heino Karin Malm, med rötterna i Stenungsun­d, släpper nu sin debut-EP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden